Hamarosan digitális kijelző mutatja az élelmiszerek lejárati idejét

0
141
Digitalizált világunkban egyre inkább növekvő problémát jelent az elektronikai hulladékok kezelése. A szemlélet az újrafelhasználható gyártási megoldásokat preferálja. Azonban, ha ez nem megvalósítható, akkor a minimum elvárás, hogy biológiailag lebomló eszközök kerüljenek forgalomba. Érdekes, kísérlet jellegű elektronikus kijelző eszköz látott napvilágot, aminek specifikuma, hogy szükségét vesztve komposztálható.

A német Karlsruhe Műszaki Intézet (KIT) tudósai által megálmodott eszköz, egyfajta elektrokróm kijelző, mely a PEDOT, azaz PSS néven ismert szerves polimert használja. A PSS különlegessége, hogy fényelnyelő, és ezen tulajdonságának mértéke a feszültség hatására változik. Ez azt eredményezi, hogy a kijelző egyes részei szinte, a tiszta és az átlátszó állapotok között változnak.

Az így kapott polimert egy cellulóz-diacetát szubsztrátumra rakják rá, melyet elektrolit zselatinba zárnak, így a végeredmény egy rugalmas és tapadós kijelző lesz. Az elektromos áramot pedig arany elektródákkal vezetik a készülékbe. Más elektrokróm kijelzőkhöz hasonlóan előállítása könnyűszerrel megoldható a tintasugaras nyomtatással, mely nagyban csökkenti a költségeket.

Tudomásunk szerint ez az első tintasugaras nyomtatással előállított biológiailag lebomló kijelző. – mondta Gerardo Hernandez-Sosa, a KIT Fénytechnikai Intézetének Nyomtatott Elektronika csoportjának vezetője.
Ez a technológia utat nyit az egyéb elektronikai alkatrészek fenntartható és környezetkímélőbb megalkotásához, valamint gyártásához.- tette hozzá a csoportvezető.

A nyomtatási eljárás az áru olcsó előállítását eredményezi, amitől könnyen kereskedelmi forgalomba hozható, ugyanakkor lehetővé teszi az egyedi forma és mérettervezést a speciális kijelzők gyártásában.

A kutatók elmondása alapján a kijelző felhasználási lehetőségei széles spektrumon mozognak. Csak, hogy néhány példát említsünk az egészségügy tekintetében, a beteg állapotát figyelemmel kísérő, eldobható, bőrön viselt érzékelőket forradalmasíthatja. Az élelmiszeriparban pedig a csomagoláson feltüntetett szavatosság jelzésére, kiválóan alkalmazható. Bármely területen, ahol az egyszer használatos termékek tömeges felhasználás zajlik, és szükségessé tenné az innovatív környezetkímélő megoldások bevezetését, a kijelző jó szolgálatot fog tenni.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210204_hamarosan_digitalis_kijelzo_mutatja_az_elelmiszerek_lejarati_idejet