Hamarosan egy német fejlesztésű robot metszi a gyümölcsfákat

0
156
A német Hohenheimi Egyetem szerint az ország gyümölcsfáinak mintegy 80 százaléka nincs rendszeresen metszve – annak ellenére, hogy ezzel erősebbé és ellenállóbbá válik a fa a betegségekkel és kórokkal szemben. Ezért egy egyetemi csapat robotot készít a munka elvégzésére.

A Phoenix néven ismert kerekes robotot Dr. David Reiser mezőgazdasági technikus, Jonas Straub doktorandusz és Jonas Boysen kutatási asszisztens fejleszti.

A tervek szerint a metszés úgy fog zajlani, hogy a robot először körbejárja a fát, és készít róla egy 3D-s szkennelést a speciális, digitális fényerősségmérő műszerével, illetve az optikai kamerájával. Ezután a számítógép az adatok alapján létrehozza a fa pontfelhő modelljét, bemutatva a lombkoronának a 3D-s szerkezetét. Majd egy mesterséges intelligencián alapuló szoftver elemzi ezt a struktúrát, és meghatározza, hogy mely ágakat kell levágni annak érdekében, hogy a korona a lehető legoptimálisabb formába kerüljön. Végül pedig a Phoenix robot automatikusan elvégzi a tényleges metszést egy kis motoros fűrésszel – ami a csuklós kar végén található – hogy eltávolítsa a problémás ágakat.

A robotot a jelenlegi prototípus formájában a kezelőnek kell fáról-fára irányítania egy távirányító segítségével, azonban a végleges tervek elkészültével a Phoenix már önállóan képes kell legyen közlekedni a gyümölcsösökben, a fedélzeti érzékelőinek és a beépített műholdas navigációs rendszernek köszönhetően.
Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210203_hamarosan_egy_nemet_fejlesztesu_robot_metszi_a_gyumolcsfakat