Így lesz a brit egészségügy digitális, zöld és még kényelmes is

0
100
Az Egyesült Királyságban már régóta fontos kérdés az egyészségügy digitalizációja, a jelenlegi világjárvány pedig még inkább rávilágított az új technológiai megoldások nélkülözhetetlenségére.

Kiemelt feladat a munkafolyamatok korszerűsítése

Az egészségügyi szakemberek még ma is rengeteg időt töltenek adminisztratív feladatokkal, miközben az adatok rendszerezése is nagy kihívást jelent. Nagy szükség van az egészségügyi rendszerben a munkafolyamatok korszerűsítésére, amellyel csökkenthető lenne a manuálisan begyűjtött adatok mennyisége és átláthatóbb, egymással kapcsolatban álló háttérrendszerek állnának rendelkezésre. Továbbá a szakemberek több időt tölthetnének a pácienseikkel, amennyiben kevesebbet kellene foglalkozniuk a napi adminisztratív feladatokkal.

A digitalizáció a környezetet is óvja

Az országban rendkívül fontos a klímaváltozás elleni küzdelem, így az NHS nem titkolt célja, hogy a világ első szén-dioxid kibocsátás nélküli nemzeti egészségügyi rendszerévé váljon. Ebben nagy szerepet játszik az adatok digitalizációja és az e-űrlapok használata, hiszen ezen törekvésekkel csökkenthető a felhasznált papír és az utazások mennyisége is. A betegek érdeke is előtérbe kerül, a szervezet arra törekszik, hogy javítsanak a kommunikáción és a részlegek közötti együttműködésen megakadályozva a felesleges kórházi felvételeket.

Betegközpontú ellátás otthon

Az NHS egyik tagja, The Royal Wolverhampton NHS Trust (RWT) élen jár a digitális megoldások alkalmazásában.

Egy innovatív mobil technológiát használva pácienseiknek otthonukban nyújtanak betegközpontú ellátást, ezzel is csökkentve a károsanyag-kibocsátást. Emellett új, integrált beteginformációs adatbázist vezettek be, mellyel lényegesen megkönnyítik a nővérek dolgát, sokkal kevesebb adminisztrációs tevékenységet követel tőlük, így több időt foglalkozhatnak a betegekkel.

A rendszer előre betöltött űrlapokat tartalmaz, melyekből meg lehet tudni a legfontosabb információkat a betegről, így nem kell egy adatot többször rögzíteni, lényegesen rövidül az adatfelvétel folyamata és sokkal pontosabb is lesz ezáltal a rendszer, hisz kevesebb a hibafaktor. Az adatok digitalizációja pedig a költségvetésre is jótékony hatással van.

Az NHS törekvése összetett, hiszen egyszerre fontos a szén-dioxid kibocsátás csökkentése, az emberek egészségügyi helyzetének javítása és az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságának növelése. A technológia fejlődésével azonban adott a lehetőség, hogy kisebb erőfeszítéssel sokkal környezettudatosabb és hatékonyabb rendszerré váljon.

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210202_igy_lesz_a_brit_egeszsegugy_digitalis_zold_es_meg_kenyelmes_is