Felfedezték a világ legkisebb ismert hüllőjét

0
114
Egy új fajt fedeztek fel Madagaszkár szigetének északi részén. Eddig csupán két egyedet találtak a B. nana névre keresztelt hüllőből, de szerencsére a páros egy hím és egy nőstény.

A nőstény testhossza 19 mm, 29 mm a farokkal együtt, a hím testhossza pedig még rövidebb, csupán 13,5 mm, 22 mm a farokkal együtt. A hím egyed ezzel a rövid testtel elnyerte a legkisebb hüllőnek járó díjat (a különbség 0,5 mm), megelőzve az eddig első helyen hüllősködő B. tuberculatát.

Természetesen a kutatóknak ellenőrizniük kellett, hogy a két egyed esetleg nincs-e még fejlődésben, a nőstényben azonban már két tojást találtak, amely bizonyítja, hogy ivarérett, csak úgy, mint a hím egyednél a nemi szerv fejlettsége (sőt, ami azt illeti, a testhosszának 20 százaléka volt a hím egyed nemiszerve, annak érdekében, hogy nagyobb nőstényeket is képes legyen megtermékenyíteni).

Az ok, hogy ez a faj miért lett ennyire parányi, még nem ismert, de lehetséges, hogy a közismert kis-sziget hatás eredménye, miszerint a kisebb területen, elszigeteltségben élő állatok sokszor a saját fajtájuk átlagos méreteknél kisebbre nőnek. A kutatók szerint a faj nagy valószínűséggel csak pár hektárnyi területen található meg, így rendkívül veszélyeztetett.

„Sajnos a Nano-Kaméleon lakhelyén magas az erdőirtás veszélye, de nemrégiben ezt a területet védettnek nyilvánították, így remélhetőleg ezáltal megmenekül ez az új kis kaméleon.” -nyilatkozta Oliver Hawlitschek, a tanulmány írója. 

Az eredeti cikk itt olvasható: https://makronom.mandiner.hu/cikk/20210201_felfedeztek_a_vilag_legkisebb_ismert_hullojet