A norvég Safer Internet Centre (SIC) új oktatási programot indított a deepfake technolgóia elleni védelemre. A középiskola diákok által készített program digitális iskolai óraként indult élő közvetítésben.

Az oktatási program változatos tanulási lehetőségeket kínál a diákok számára. Négy külön videót és egy magazint tartalmaz cikkekkel, feladatokkal, dilemmákkal és vetélkedőkkel, valamint egy posztert tippekkel és tanácsokkal a deepfakek azonosításához. A program befejezésével a hallgatók a nemzeti tantervnek megfelelően gyakorolják médiaműveltségi képességeiket, kritikus gondolkodásukat és forrásismeretüket.

Illustration of a man taking off a very realistic mask

A Norvég Médiahatóság Children and Media 2020 felmérése szerint a gyermekek és a fiatalok elsősorban a közösségi médiumokon keresztül értesülnek – érdeklődési területtől függetlenül – a belföldi és nemzetközi hírekről. Ebből kifolyólag jóval gyakrabban találkoznak hamis hírekkel, mint az előttük lévő generációk. Sajnos a felmérésből az is kiderült, hogy a fiatalok többsége nem ellenőrzi a közösségi média platformjain olvasott hírek igazságtartalmát.

„Az új technológiák egyre nehezebbé teszik az álhírek és a manipulált tartalmak felderítését. Ugyanakkor tudjuk, hogy könnyebb hamis és manipulált tartalmat terjeszteni a közösségi médiában. Amikor ez sok fiatal számára a legfontosabb tartalomforrás, nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy különösen kiszolgáltatottak lehetnek. Fontosak a jó tanítási tervek és konkrét tippek a manipuláció ezen formájának feltárására.”

– vázolta a jelenlegi helyzetet Thomas Haugan-Hepsø, a norvég SIC koordinátora és a Norvég Médiahatóságn Safer Internet projekt menedzsere.