Mi is pontosan az AI? Mennyire veszélyes a mesterséges intelligencia? Milyen kihatással van ránk jelenleg? Vajon tényleg leigázhatja a világot, ahogy azt a hollywoodi filmekben láthatjuk? Ezekre a kérdésekre igyekszem megtalálni a választ a következő sorokban.

A mesterséges intelligencia eredete

Rendkívüli tempóban fejlődik napjainkban a technológia és az informatika. Egyszerűen megfogalmazva a mesterséges intelligencia, angol rövidítése AI, egy olyan program, amely folyamatosan fejleszti önmagát a rengeteg begyűjtött adat és információ segítségével. Gyakorlatilag úgy lehet elképzelni, mint egy kisgyermek agyát, aki látja, megtanulja és elkezdi használni azokat az ingereket, amiket folyamatosan kap a környezetétől.

Az 1950-es és 60-as években keltette fel nagyon az emberek érdeklődését a mesterséges intelligencia kutatása. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy vajon gondolkodhat-e úgy egy gépezet, mint az ember, vagy legalábbis mennyire hasonlíthat rá. Napjainkra óriásira nőtte ki magát ez az ágazat, de nem teljesen olyan irányba haladt tovább, mint azt anno elképzelték.

Hol tartunk most?

Napjainkra a mesterséges intelligencia elsősorban az emberek igényeinek teljes kielégítésére és befolyásolására törekszik. Erre egy nagyszerű példa a jelenlegi szociális média helyzete. A program, mindent amit csak teszünk egy szociális felületen, rögzít és eltárol. Ezen információk alapján idővel mindent meg tud rólunk. Pontosan tudja, hogy milyen érdeklődési körünk van és, hogy milyen témákban vagyunk érdekeltek. Ez első hallásra még egy szuper dolognak is tűnhet, ami nagyon sokat segít nekünk. Mára viszont már több nagyobb vezető elismerte óriási cégektől, (például Google vagy Facebook) hogy elvesztették az irányítást a program felett és maguk is beleestek a mesteri befolyásolás csapdájába. Az AI nem csak eléri személyre szabott reklámok segítségével, hogy több pénzt költsünk, hanem a szociális média teljes függőjévé tesz minket, ezzel az időnket rabolva. És csak most következik a legsokkolóbb része. Az emberek azt látják, amit a program akar, hogy lássanak. Nagyon könnyen képes irányítani a gondolkodásmódunkat és nagyon könnyen elhitet velünk hitelesnek tűnő, de igazából teljesen hamis információkat. Gyakorlatilag teljesen az irányítása alatt állunk. Irányítja a pénzünket, az időnket és a gondolatainkat is. Ezek után jogosan merülhet fel a kérdés, hogy vajon mi lesz 20 vagy akár 50 év múlva?

Leigázhatja a világot az AI?

A technika világa mindig is nagyon kiszámíthatatlan volt és nagyon rövid időközönként voltak óriási áttörések. Az életünk egy teljesen virtualizált világgá alakul át, ebből kifolyólag majdnem minden információ rólunk virtuálisan lesz eltárolva. Ahogy pedig a mondást ismerjük, „a tudás hatalom”. Ha valaha elér egy program egy olyan szintű intelligencia szintre, hogy engedély nélkül hozzáfér adatokhoz és azokat megtanulja felhasználni is, akkor egyáltalán nem kizárt a gépek felülkerekedése az embereken.

Remélni tudjuk csak, hogy ez nem így lesz, de az biztos, hogy kizárni sem tudjuk, hogy a jövőben a gépek uralják majd a világot.

Tóth Tóbiás – Business Develompent Team tag