Mi is az a Big Data?

Az egyre növekvő digitalizáció hatására, manapság sokszor hallhatjuk a gazdasági/IT életben a Big Data elnevezést, de valójában ez egy komplex fogalom. A Gartner vállalat definíciója ennek megértésében próbál segíteni. „Olyan adatforrások, amelyek általánosságban így írhatók le: nagy mennyiségű, sebességű és változatos adatok, amelyek költséghatékony módon, innovatív formában segítik a folyamatokba való jobb betekintést és a döntéshozatalt.” Innen ered a 3V, vagyis a Big Data három jellemzője. Az első „v” a mennyiség (volume), ami az adatmennyiség nagyságára utal, ez folyamatosan növekszik. A második „v” a változatosság (variety), ez az adatok sokszínűségére és strukturálatlanságára utal, mivel rengeteg helyről érkeznek a különböző adatok. Gondoljunk a különböző szenzorokra vagy például az okos telefonunkra. A harmadik „v” a sebesség (velocity), tekintettel arra, hogy az adatok folyamatosan, valósidőben áramlanak.

Új technológiák és a Big Data

Ahhoz, hogy ezt a rengeteg adatot feldolgozzuk és valódi értéket teremtsünk belőle, nagyon nagy számítási kapacitásokra van szükségünk. Ezek a feltételek az utóbbi években valósultak meg, ami utat adott a Big Data térnyerésének. A Big Data szoros összefüggésben van a mesterséges intelligenciával és a felhővel egyaránt. A mesterséges intelligencia fejlődéséhez hozzájárul a Big Data és ez fordítva is igaz. Az AI a sok adat alapján tanul, fejlődik. A különböző adatelemzésekkor pedig használnak AI megoldásokat is, így növelve hatékonyságát.
Valahol tárolni kell az adatokat és azokat fel is kell dolgozni. Ezt biztosítja a felhő, itt rendelkezésünkre áll nagy tároló kapacitás, ráadásul nagy teljesítményű szervereket is igénybe vehetünk. Nem beszélve a költséghatékonyságáról.

Hol segít a Big Data?

A legfontosabb területek, ahol alkalmazzák a Big Data-át: a termékfejlesztés, az előrejelzések, a UX, az IT biztonság, a gépi tanulás és a hatékonyság növelés. Azonban ezek a technológiák nagyon költségesek, így egyelőre csak a nagyobb vállalatok engedhetik meg maguknak ezek használatát, de a teljes iparágakra nagy hatással van. Leginkább az IT szektorban, bankszektorban, mezőgazdasági iparágakban, ingatlan menedzsmentben és egészségügyben használják.