A Neumann Társaság 2020. november 4-én A jelenből a digitális jövőbe címmel online konferenciát szervez, amelyen a napjainkban már elérhető, de az életünket a közeljövőben jelentősen befolyásoló technológiákban rejlő lehetőségeit, illetve ezek esetleges kockázatait ismerhetik meg a résztvevők. 

A jelenből a digitális jövőbe konferencia 2020. november 4-én 14 órakor kezdődik és 19 óráig tart. Az eseményre előzetes regisztrációt követően bárki díjmentesen becsatlakozhat az interneten keresztül, a média munkatársait is szeretettel látják az előadásokon.  Az interaktivitás jegyében a nézőknek lehetőséget biztosítanak arra is, hogy kérdéseket tegyenek fel az előadóknak.

A konferencia részletes programja:

14:00 dr. Beck György, a Neumann Társaság elnökének köszöntője és a 2020-as Neumann Professzori Díj nyertesének bejelentése

14:15 ifj. Székelyhidi László matematikus nyitóelőadása
A Leibniz-díjas tudós tudományos eredményei a napjaink szuperszámítógépeivel készített időjárási előrejelzések alapját képező modellezést tették hatékonyabbá.

14:45  Szökőcs Csaba, az evoSoft munkatársa: Ördögi mesterségek – a jövő munkahelyei
A jövő munkahelyeinek jelentős része ma még nem létezik, de a jelenlegiek nagy hányada is meg fog szűnni. Mire számíthatunk a kutatások alapján, milyen készségekre lesz szükségük a munkaerőpiacon a mai fiataloknak? A Ford Motors kutatása segít bepillantani a gyerekeink, unokáink majdani munkájába. Valóban ördögiek a jövő mesterségei?

15:15  dr. Prónay Szabolcs, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa: Hogyan változtatta meg a COVID a közösségi tudás alkalmazását?

Manapság a fogyasztók elsősorban a közösségi tudásból informálódnak – mások értékelései, „csillagozásai” alapján döntenek, ismerőseik közösségi médiában megosztott ismereteiből tájékozódnak. Ez alapvetően egy hatékony informálódási módszer lenne, azonban könnyen vezethet fals információk terjedéséhez, mivel nem szakértők, hanem a naiv tömeg tájékoztatja egymást. Ebben a helyzetben jelent meg a COVID-19 járvány komoly hitelességi és összeesküvés elméleti zavart okozva az emberek fejében

15:45 – szünet

16:00 Popovics László, az OTP Bank Elosztott Rendszerek Fejlesztési Igazgatóság vezetője: Digitális avatar

A digitalizáció egyre hangsúlyosabb témakör napjainkban. A jövőben ez alól a munkaerő sem képez kivételt. Az előadás során egy útra kísérjük el a hallgatóságot, ahol megismerik a digitális dolgozó projekt kapcsán felmerülő kihívásokat, és feladatokat

16:40 dr. Szűts Zoltán, az Eszterházy Károly Egyetem docensenek,  a Milton Friedman Egyetem oktatója, digitálismédia- és pedagógiakutató:  Ki tanít kit?
Mik a digitális pedagógia előnyeire és kihívásai? Hogyan alakul át a tanárok szerepe? A digitális technológia használata az oktatásban szélsőséges következményekkel is járhat. A tudatos, a pedagógiai célokat és a technológia természetét egyszerre figyelembe vevő technológia-használat az oktatás hatékonyságának jelentős növelését eredményezheti, míg ennek ellentétje a drasztikus hatékonyság csökkenéshez vezethet. A jelenben a digitális kultúra, az infokommunikációs technológia és a horizontálisan szerveződő hálózatok következményeként a tanár szerepe és feladata átalakul – a tanulók is ezt várják el.

17:10 – szünet

17:40 dr. Nagy Ádám, a Selye János Egyetem docense: Tegyük rendbe a generációs logikát!
A generációelmélet háttere, az X, Y, Z generáció tagjainak jellegzetességei.

18:10 Tilesch György (George Tilesch), az amerikai Fehér Ház MI-etikai munkacsoportjának tagja, a Neumann Társaság Mesterséges Intelligencia Nagykövete: A MI jövőnk – AI esélyek es veszélyek a nagyvilágban és Magyarországon
A mesterséges intelligencia áttörése exponenciális változásokat hozott es hoz világunk mindennapi realitásában. A transzverzális technológia ígérete és terjedése lázba hozta a különböző szektorokat és egyszerre vonzza es riasztja a közvéleményt: transzformaív erejének és hatásainak igazságkereső megértése és megértetése azonban egyre akutabb társadalmi feladat. Hogyan lássunk tisztán a jelenleg félig-meddig láthatatlanul zajló MI-dominanciára törő versenyfutásban, a közeljövő MI-generálta gazdasági és társadalmi kihívásaiban és hogy hozhatunk jó döntéseket Magyarországnak ?

18:40 dr. Beck György zárógondolatai

A Neumann Társaságról

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság a legnagyobb múltra visszatekintő hazai informatikai szervezet, 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében. Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, amelynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Országos Középiskolai Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek és a Logo Országos Számítástechnikai Tanulmányi Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak. A társaság célja, hogy a digitális világ GPS-eként segítse a tájékozódást az információs társadalom világában.