A a 2020-as Genovai Nemzetközi Hajókiállítás látogatói egy igazán egyedi vízi járművet fedezhetnek fel. A milánói székhelyű Moi Composites által gyártott MAMBO lesz a világ első 3D nyomtatási technológiával készített üvegszálas hajója.

A MAMBO rövidítése a Motor Additive Manufacturing Boat rövidítése, amelyet több darabból nyomtattak a CFM (Continuous Fiber Manufacturing) néven ismert eljárással. A műveletet két Kuka Quantec High Accuracy robotot végezte Milánóban és a projektpartner, Autodesk brit telephelyén. Az alkatrészeket hőre keményedő műgyantával átitatott elemekből UV-szárítással építették.

 

The MAMBO was printed using two Kuka Quantec High Accuracy robots

Az elkészült szakaszokat ezt követően összekapcsolták és laminálták az olasz Catmarine hajógyárában.

The MAMBO gets assembled

A Moi szerint nyomtatási rendszerük lehetővé teszi olyan termékek létrehozását, amelyek mechanikai jellemzői hasonlóak a hagyományosan gyártott üvegszálas technológiához, anélkül, hogy speciális szerszámokra vagy berendezésekre lenne szükség. Ez pedig azt jelenti, hogy a termékeket viszonylag olcsón és egyszerűen lehet legyártani.

A CFM technológia népszerűsítésére elkészült MAMBO 6,5 méter hosszú és 2,5 méter széles. A 800 kilogrammot pedig 115 lóerős metrikus motor hajtja, beépített navigációs rendszerrel, fehér bőr ülésekkel és parafa padlóval teszi vonzóvá a fedélzetet.

The MAMBO features a 115-metric horsepower motor, a navigation system, white leather seats and cork flooring