Cserélhető objektíves okoskamerával jön a brit startup

0
510

Úgy hét évvel ezelőtt a Sony hivatalosan is felfedte QX típusú, telefonra csatlakoztatható kombinált kamera eszközét. Most pedig egy londoni startup hozza el a következő generációt a cserélhető objektíves, telefonnal vezérelhető fényképezőgépével.

Az Alice Camera prototípusát Vishal Kumar, Liam Donovan és Vik Kumar fejlesztette ki kompakt Micro Four Thirds (MFT) kameraként, ami egy okostelefon alkalmazást használ élő keresőként és a beállítások módosításához.

The smartphone mounted to the back of the Alice Camera module serves as a real-time viewfinder and settings control

A kameramodul hátsó részével csatlakozik a felhasználó okostelefonjához és a WiFi hálózathoz (5G képes eszköz), az MFT-objektívek (vagy más objektívek egy adapter segítségével) az eszköz elülső részére szerelhetők fel. A kompakt okos eszköz alumínium házába egy 11 megapixeles szenzort építettek be, amely 4K videó készítésére is képes, 30 képkocka/másodperces sebességgel, vagy Full HD felbontással 60 kép/másodperces sebességgel. A tervezők elmondása szerint a 4,63 µm pixelméret, a Quad Bayer struktúrával kombinálva alacsony zajszintű és dinamikus tartományú teljesítményt nyújt.

The Alice Camera boasts a compact aluminum body that's home to a Micro Four Thirds sensor and dedicated AI processing chip

A mesterséges intelligencia egy dedikált chipen keresztül vezérli az autofókuszt, az automatikus expozíciót és a színt. Továbbá az Alice Camera elektronikus képstabilizátorral is rendelkezik. A képeket és a videofelvételeket microSD-re és okostelefonra is el lehet küldeni szerkesztés vagy a közösségi médiában történő megosztás céljából. A nyílt forráskódú szoftverek pedig hozzáférést engednek a tartalom létrehozásához szükséges eszközökhöz és folyamatokhoz.

A render showing what the Alice Camera app might look like

 

Mivel nincs vezetékes kapcsolat az okostelefon és a kameramodul között, külön pozícióba helyezve is vezérelhetjük, miközben az okostelefon kamerája is felvételt készít a másik irányból, így egyesítve a látószögeket.

A Photogram csapata 2021 februárjában szándékozik elindítani az Alice Camera-t az Indiegogo-n, de a első készülékek korlátozott számban előrendelhetők.