Autonóm technológiával építene európai hálózatot az amerikai startup

0
731

A TuSimple egy autonóm kamionos startup olyan megoldásokkal jelentkezett, ami a szakma szerint is kiemelkedő ötletnek számít. Néhány hónappal ezelőtt az Egyesült Államokban az önvezető teherautók országos hálózatának létrehozásáról szóló tervek bemutatása után a TuSimple partneri kapcsolatra lépet a Volkswagen leányvállalatával, a Traton Group-pal, a technológia európai bevezetéséért.

A startup tárgyalásokat folytatott az amerikai postaihivatallal és a UPS csomagkézbesítő gigavállalattal – utóbbi kisebbségi részesedést szerzett a TuSimple-ben – az önvezető kaminos hálózat kiépítéséről. Az összefogástól azt várják a résztvevők, hogy az úgynevezett Autonóm Fuvarozási Hálózat (Autonomous Freight Network) 2023-ig képes lesz kiszolgálni az USA teljes területét.

A hálózat kiépítéséhez a TuSimple 4. generációs autonóm teherautóit használnák, amelyek számítógépes irányítás alatt állnak az egész út során. A „virtuális meghajtón” keresztül érik el a járműveket, miközben a nagyfelbontású kamerákra, a RADAR és a LIDAR (Light Detection and Ranging) technológiákra támaszkodva 360 fokos képet alkotnak a környezetéről. TuSimple állítása szerint, 2015-ös indítása óta több millió kilométeben mérhető a közutakon elvégzett tesztek száma.

TuSimple's trucks are designed to offer Level 4 autonomy

A Tratonnal létrejött partneri kapcsolat hasonló a UPS-szel kötött megállapodáshoz, mivel a Traton is kisebbségi részesedéshez jutott a TuSimple-ben. Az összefogás keretén belül, első közös útjuk egy 300 kilométeres táv a svédországi Södertälje és Jönköping városok között. Mindezt a Traton Scania teherautói a TuSimple negyedik generációs autonóm rendszerével végzik.

A Traton jelenleg is tárgyalásokat folytat más országokban, köztük Németországban a hálózat kiépítéséről, bár az ütemtervről és a vállalat nagyobb léptékű terveiről nem közölnek részleteket.

“A Traton Group-pal létrejött együttműködés felgyorsítja az autonóm teherszállítási technológia bevezetését a nemzetközi piacon.” – mondja Cheng Lu, a TuSimple elnöke. “A Traton Group kiváló hírnévnek örvend és világszínvonalú teherautó portfóliót hozott létre. A TuSimple-be történő stratégiai befektetésük erőteljes tanúbizonysága technológiánknak és szemléletünknek.”

képek: New Atlas