Eddig elérhetetlen, valós idejű adatokat küld az intelligens sportruházat

0
1050

A jelenlegi hordható érzékelők nem mindig nyújtanak megfelelő információt a sportolók teljesítményéről, ugyanakkor a több vezetékkel ellátott érzékelő korlátozza a mozgásukat. Ebből az okból fejlesztettek ki egy új, okostelefonról működtethető eszközt.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem (National University of Singapore – NUS) csapata által megalkotott, akkumulátor nélküli ruha több egyedi gyártású érzékelővel van ellátva, amelyeket a szövetben elhelyezett vezetőszálak kapcsolnak össze.

The performance-assessing smart suit, seen here with Asst. Prof. John Ho (left), Dr. Lin Rongzhou (center) and Dr. Kim Han-Joon (right)

Ha egy okostelefont az adott szál egyik vezető tekercsére vagy annak közelébe helyeznek, akkor annak NFC jele ideiglenesen bekapcsolja az érzékelőket, lehetővé téve számukra, hogy a tárolt információkat továbbítsa, majd megjelenítse a telefon képernyőjén.

A prototípus jelenlegi állapotában legfeljebb hat érzékelőt képes támogatni. Ezek olyan tényezőket figyelnek, mint a futás- és járásmód, a testhőmérséklet és a testtartás. Ez utóbbi különösen fontos, de mégis gyakran figyelmen kívül hagyják a valós idejű adatok gyűjtésének nehézsége miatt.

A továbbfejlesztés után a technológia alkalmazható válik olyan speciális egészségügyi ruházatban is, amelyek képesek feltérképezni a gerinc rendellenességeit, vagy amelyek folyamatosan figyelemmel kísérik a betegek életfunkcióit. Ha pedig sportruházatban használják, akkor nemcsak a teljesítmény értékelésére szolgálhat, hanem figyelmeztetheti viselőjét is, ha bármilyen egészségügyi probléma lépne fel edzés, mérkőzés vagy verseny közben.