Egyre nagyobb a kereslet a növényi eredetű élelmiszerek iránt

0
567

Az elmúlt 2 évben a növényi eredetű élelmiszerek egy teljesen új kategóriája keltette fel a fogyasztók érdeklődését. Ez egy olyan intenzív élelmiszeripari és kulináris szakértelem eredménye, amit egyre szélesebb körben ismernek és kedvelnek.

A hús ételek alternatívái ma már az általános vásárlási termékek között szerepelnek az amerikai fogyasztók életében. Ez az irányvonal mutatkozik meg a két amerikai gyorsétterem óriás versengésében is: a McDonald’s Beyond Meat és a Burger King Impossible Foods termékeiben.

A Good Foods Institute 2017-es adatai szerint a növényi alapú élelmiszerek piaca 3,9 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami 2019-re 5 milliárd dollárra nőtt – ez pedig 29 százalékos növekedést jelent 2 év alatt.

Míg a növényi eredetű élelmiszerek értékesítése jelentősen nő, addig a hagyományos állati élelmiszerek értékesítése csökken, stagnál vagy csak mérsékelten növekszik. Ez annak köszönhető, hogy a fogyasztók ízlése változik, továbbá az ár és a hozzáférhetőség is fontos szempont, valamint a termékpaletta is szélesedett az elmúlt években.

A növényi alapú tejtermékek kategóriájában a leglátványosabb a növekedés. Az eladások elérték a 2 milliárd dollárt 2019-ben. Ezek az alternatív termékek adják a tej értékesítésének 14 százalékát, ez pedig azt jelenti, hogy a fogyasztók 41 százaléka (vagyis 53 millió háztartás) vásárol növényi alapú tejterméket.

A Starbucks étlapján is már 4 nüvényi alapú termékkel növelte kínálatát. Ebből a legújabb termék egy Impossible Sausage pogácsa, szabadtartású tojásból, érlelt cheddar sajt kíséretében, mindezt ciabatta kenyéren szolgálják fel.

Ez a lépés a vegetáriánus termék felé, annak a felismerésnek köszönhető, hogy a vásárlók erdeklődése megnőtt a növényi alapú termékek iránt.

A növényi eredetű élelmiszerekre váltással jól tartható a diéta. A magas növényi fehérje tartalom segíthet megelőzni a krónikus betegségeket, beleértve a rákot, a cukorbetegséget és a szívbetegséget.

Szintén az előnyök közé sorolható, hogy megfizethetőbb és a bolygó számára is ideálisabb, mint az állati fehérjék előállítása.

Szintén fontos megjegyezni, hogy az üvegházhatású gázkibocsátás szempontjából egy adag húsnak húsz adag zöldség felelmeg. A bárány és a marhahús a legszennyezőbb.