A Toyota és a Honda közös áramellátó busza segíthet a katasztrófa övezetekben

0
146

A világ bármely pontján alakulhat ki katasztrófa helyzet akár a természet (földrengés, áradás, vihar stb.) vagy az emberi beavatkozás által (terrorcselekmény, gondatlanság). Ilyenkor a legtöbb esetben egy, a jelenlegi életmódunkból nélkülözhetetlen energiaforrás veszítünk el, az elektromos áramot. Felismerve a problémát a Toyota és a Honda japán autógyártó vállalatok létrehozták a Moving e rendszert, melyet a hónapban tesztelnek a terepen.

A Moving e mobil áramtermelő rendszer a Toyota üzemanyagcellás buszából áll – kétszer annyi hidrogént képes szállítani, mint a korábbi FC Bus – és a Honda két Power Exporter 9000 hordozható erőforrásból – 20 LiB-AID E500 és 36 Honda Mobile Power Pack hordozható akkumulátorok és töltők a mobil tápegységekhez. Összességében várhatóan 454 kWh energiát generál és 18 kW teljesítmény leadására képes.

When a hurricane or other natural disaster causes a blackout, the Charging Station bus can roll into town and provide emergency power

A tesztidőszak alatt teljes terhelés mellett, valós környezetben vizsgálják a busz teljesítményét a hidrogén-üzemanyagtöltő állomás 100 kilométeres vonzáskörzetében. A két nagyvállalat ezt követően különféle felhasználási szinteken teszteli a mobil áramforrást, hogy megbizonyosodjanak az elvárt módon történő működéséről.

Mikor mindenben elérik az elvárt eredményeket következik az üzembe helyezés és ha egyik vállalat sem tárt fel önálló gyártási tervet, akkor várhatóan a katasztrófa övezetekben kerül bevetésre, ahol villamos energiát szolgáltat például evakuálási központok számára, sőt ideiglenes menedékhelyként is szolgálhat a rászorulók számára. A missziók között pedig a busz szabadtéri események, például koncertek, rendezvények, fesztiválok és egyéb események lebonyolítására is alkalmas lesz.