A robot ami érint és érez

0
501

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a robotika egy ausztrál kutatócsoport munkája révén. Az általuk kifejlesztett mesterséges bőr az emberi bőrrel azonos érzékszervi funkciókat lát el, reagál a külső ingerekre, ami nagyon fontos lépés az intelligens gépek és a műprotézisek új generációja felé.

Lehet, hogy ez a fejlesztés sokakban félelmet kelt vagy nem igazán értik, hogy miért is hasznos a társadalom számára, de képzeljük el azokat, aki elvesztették vagy eleve születésüktől fogva valamelyik végtagjuk nélkül élnek. Azon felül, hogy számukra egy teljesebb életet hozhat el a technológia, megnövelheti és tartósabbá teheti a robotok élettartalmát az emberek számára, mivel ha ismerik és érzékelik a fájdalmat elkerülik azokat a szituációkat, amelyek meghibásodáshoz vezethetnek.

An electronic skin developed at RMIT could one day enable robotics and prosthetics to sense pain

A legújabb áttörés mögött álló kutatók, az ausztrál Royal Melbourne Institute of Technology-nél úgy vélik, hogy létrehozták az első olyan készüléket, amely soha nem látott részletességgel képes megismételni a fájdalmas ingerek visszacsatolási körét. Ez a mesterséges bőr majdnem az emberi idegrendszer feldolgozási sebességével képes megkülönböztetni a fájdalom kevésbé vagy éppen súlyosabb, erőteljesebb formáit.

“Lényegében létrehoztuk az első elektronikus szomatoszenzorokat, megismételve a test komplex idegsejt-, idegpálya- és receptorrendszerének főbb jellemzőit, amelyek vezérlik a szenzoros ingerek érzékelését” – mondta Dr. Ataur Rahman. „Míg egyes meglévő technológiák elektromos jeleket használtak a fájdalom különböző szintjeinek utánzására, ezek az új eszközök reagálhatnak a valós mechanikai nyomásra, hőmérsékletre és fájdalomra és megfelelő elektronikus választ adnak. Ez azt jelenti, hogy a mesterséges bőrünk tudja, mi a különbség aközött, hogy finoman megérint egy tűt az ujjával, vagy véletlenül megszúrja magát – ez a kritikus különbség, amit még soha nem értek el elektronikus úton. ”

A kifejlesztett műbőr valójában három különálló érzékelési technológiát tartalmaz. Biokompatibilis szilikon nyújtható elektronikus anyagból készült, amely vékony, mint egy matrica. Továbbá hőmérsékletre reagáló bevonatokból és elektronikus memóriacellákból áll, amelyek utánozzák az agy és az idegrendszer közötti információ áramlást.

“A bőrön keresztül folyamatosan érzékeljük a dolgokat, de a fájdalomreakciónk csak egy bizonyos ponton indul be, például amikor túl forróhoz vagy túl éleshez nyúlunk” – mondta Madhu Bhaskaran vezető kutató. “Mostanáig egyetlen elektronikus technológia sem tudta reálisan utánozni ezt a nagyon emberi fájdalomérzetet. Mesterséges bőrünk azonnal reagál, ha a nyomás, a hő vagy a hideg fájdalmas küszöböt ér el. Ez egy kritikus előrelépés a kifinomult visszacsatolási rendszerek jövőbeli fejlesztése terén, amelyekre igazából szükség van a valóban intelligens protézisek és a fejlett robotika biztosításához.”

A prototype of the electronic skin developed at RMIT

“További fejlesztésre van szükségünk, hogy integrálhassuk ezt a technológiát az orvosbiológiai alkalmazásokba, de az alapok – biokompatibilitás, bőrszerű nyújthatóság – már megvannak” – jegyezte meg Bhaskaran.