Egy finom ébresztő kávé az újrahasznosítás jegyében

0
661
(The Spoon)

A kávéspoharak az egyszer használt hulladékok katégóriájába tartoznak, amit egy környezettudatosabb társadalom nem hagyhat figyelmen kívül. Az újrafelhasználható pohár alkalmazása az egyik módja a személyes pazarlás csökkentésének, úgy, hogy a reggeli rutin se szenvedje kárát a környezetbarát felfogásmódnak. A Circular & Co brit cég még egy szintet lépett, bemutatva egy újrahasznosított termobögre terméket.

A papír természetes termék és remekül újrafeldolgozható, de ahhoz, hogy percekig vagy órákig bent tartsa a gőzölgő forró kávét műanyag bevonattal van ellátva, ami már jóval kevésbé újrahasznosítható. Valójában speciális újrahasznosító létesítményekre van szükség az ilyen poharak kezeléséhez és nincs megfelelő infrastruktúra arra, hogy ez nagy léptékben valósuljon meg. Tehát a kávéscsészék – az Egyesült Királyság csészéinek több mint 99 százaléka, a BBC 2018-as adatai szerint – hulladéklerakókba, vízbe vagy az élő környezet más helyeire kerülnek, ahol nagy mértékű szennyezést okoznak, az eltávolításuk pedig nagyon magas költségekkel jár.

The Circular Travel mug starts off as recycled material and ends up that way

A Circular & Co jóval alaposabban foglalkozik ezzel a kérdéssel, mint más hordozható termobögre készítők. Olyan terméket terveztek, ami a régi kávéspoharakat távol tartja a hulladéklerakótól, segít megakadályozni az új poharak használatát és a hulladéklerakóba történő elküldését, ráadásul maga a bögre sem kerül életciklusa végén a hulladéklerakóba. A Circular együttműködésével összegyűjtötték a kávézókban és szupermarketekben  használt kávéspoharakat és alapanyagként hasznosították újra a termobögrékhez. Minden bögre hat újrahasznosított kávéspohárból készül, BPA- és melamin mentes. A bögréket úgy tervezték, hogy akár 10 évig is kitartsanak és 100 százalékban újrahasznosíthatóak legyenek – írja a Circular.

The closed lid keeps coffee from spilling and is more secure than some other lid closures

Amellett, hogy környezetbarát alternatívája a hordozható poharaknak, a Circular bögre néhány praktikus tervezési funkcióval is rendelkezik. A csúszka vagy az elfordítható fedél helyén a bögre kifolyástól mentes fedelet kapott, nyomógombos lezárással. A kerek, rugós záródugó gyors, egykezes használatot nyújt fogyasztójának. A fedél biztonságosabb és szivárgásmentesebb, így a bögre hátizsákban vagy táskában is tárolható. A szigetelt kör alakú bögrét úgy tervezték, hogy az italokat 60-90 percig forrón tartsa.

A termék ára 13-15 amerikai dollár (3-5 ezer forint) között lesz – mérettől függően. Ez az árazás elég ésszerűnek tűnik, különösen, ha a választott kávézó kedvezményeket ad az újrahasznosított bögre feltöltésekor. A tervek szerint a termék októbertől lesz elérhető.

melamin: A melamin egy nitrogéntartalmú, heterociklusos, aromás szerves vegyület. Elsősorban a műanyagiparban alkalmazzák.