Új algoritmust fejlesztettek ki a koszorúér-betegség kimutatására egy arcfelismerő technológia által. A koncepció bizonyítékát, amelyet az European Heart Journal tett közzé, még tovább kell finomítani, mielőtt hasznos klinikai eszközzé válna, ám független szakértők azt is sugallják, hogy átfogó etikai ellenőrzésre van szükség a rendszer általános alkalmazása előtt.

Az alopecia (hajhullás), a xanthelasmata (a szemhéj sárgasága) és az arcus corneae (a szaruhártya körüli áttetsző része) és még számos biomarker jelezi, ha valaki szív- és érrendszeri betegségben szenved. Kínai kutatók egy csoportja kifejlesztett egy mélyreható tanulási algoritmust, amely mindössze négy fénykép tanulmányozásával meghatározza a vizsgált egyén koszorúér-betegségének a kockázatát.

As a proof-of-concept, a new algorithm establishes that heart disease can be detected using facial analysis

Két év alatt, 2017 és 2019 között, a kutatók 5796 beteget vontak be. Mind egyes alanyról négy kép készült – két oldal profil, egy szemből és egy a fejtető nézetből.

Ezután mély tanulási algoritmust képeztek a négy elkészült kép tanulmányozására és az ember szívbetegség kockázatának felmérésére. További 1000 betegnél az érvényesített eredmények azt mutatták, hogy az algoritmus helyesen detektálja a szívbetegséget a kohort vizsgálatok 80 százalékában.

Jelenleg az algoritmus pontossága még nem tart azon a szinten, hogy bevezessék a klinikai környezetbe. A kutatócsoport tisztában van az algoritmus jelenlegi korlátaival és egyértelműen megérti, hogy további fejlesztésekre van szükség, amelyeket validálni kell.

Az Oxfordi Egyetem két kardiovaszkuláris szakértőjének szerkesztősége elismeri, hogy a mesterséges intelligencia alapú asszociált diagnosztika ilyen típusú lehetőségei hatalmas előnyökkel járnak. Charalambos Antoniades és Christos Kotanidis, akik nem vettek részt a  kutatásban, rámutattak, hogy bár ez a technológia még nem áll készen a telepítésre, de ez az innovatív diagnosztika forradalmasíthatja a jelenleg ismert orvostudományt.