A játékok szórakoztatók és tele vannak kihívásokkal, viszont sokkal nagyobb a hatásuk, mint ahogy a legtöbb gamer gondolja. Nagyon produktív, átadható készségek fejlődésében, tesztelésében is fontos szerepet játszanak. A tanulás és a megismerés ösztönzésével oktatási célokat is betölthetnek. Tanulás, szórakozás és technológia jól működnek együtt, közösen sokat tesznek a személyiség fejlődéséért, s nem azért, hogy elvonják a figyelmünket valamiről. A játékokban elképesztő oktatási és tanulási potenciál rejlik, számos előnnyel.

Például növelik a digitális írástudást egy olyan világban, ahol a technológia az élet minden aspektusában fontos szerepet játszik, ismerete nélkül nem tudunk eredményesen alkalmazkodni. Rajtuk keresztül is megismerhetjük, szórakoztató formában megszokhatjuk a digitális valóságot. Játékalapú tanulással önállóbbá válhatunk, megtanuljuk, hogyan használjuk ki a technológia előnyeit. A játékokhoz szokott diákok nem ijednek meg a digitális akadályoktól, új szoftverek használatától, dokumentumok és fájlok szerkesztésétől, online szótárak használatától, tanulmányíráshoz használható segédeszközök megkeresésétől stb.

Legyen szó oktatási vagy „csak” szórakoztató játékról, mindkettő gyors – és okos – döntéshozásra kényszerít. A játékban való előmenetelünkhöz logikára, stratégiai gondolkodásra és gyors problémamegoldásra van szükségünk. Minél előbb reagálunk valamire egy jó megoldással, annál jobb a helyzetünk. A kreativitás és a nem bejáratott utak keresése részben szintén a játékok hozadéka lehet. A figyelmet és a memóriakapacitást szintén növelik. Az oktatási játékok különösen hasznosak feladatok elvégzéséhez, és közben változatos témakörökben gyűjtünk össze komoly ismereteket, könnyebben fókuszálunk dolgokra, ami hagyományos osztálytermekben sokkal nehezebb. A közvélekedéssel ellentétben a játék nagyon is közösségi, szociális aktivitás, a csapatépítés többségükben kitüntetett jelentőségű.

 

A pandémia sokak figyelmét felhívta arra, hogy a digitális oktatás milyen kihívásokkal jár és milyen sokféle módon változtatja meg a társadalmat. A Neumann Társaság a digitális világ GPS-eként kívánja segíteni a tájékozódást. Jelen cikkünk egy részlet a Neumann Társaság legfrissebb, tematikus, oktatási Hírmagazinjából: https://njszt.hu/hu/newsletter/magazine