Erdőirtás – 90 százalék az esélye, hogy a civilizáció összeomlik

0
476

Két, a komplex rendszerekre szakosodott elméleti fizikus arra a következtetésre jutott, hogy az emberi tevékenységek által végzett globális erdőirtás a következő 20–40 éven belül a civilizáció visszafordíthatatlan összeomlását eredményezi.

Ha folytatjuk a világ erdőségeinek pusztítását, a Föld többé nem lesz képes életben tartani emberi népességet, mondja a szakértő. Úgy gondolják, hogy ha az erdőirtás folytatódik, „körülbelül 100–200 év alatt az összes erdő eltűnik”.

Az emberi civilizáció fejlődése előtt a Földet 60 millió négyzetkilométeren borította erdő. Mivel az erdőirtás a bolygón az emberi tevékenység növekvő lábnyomának eredményeként felgyorsult, az új cikk rámutat arra, hogy kevesebb mint 40 millió négyzetkilométernyi erdő maradt fenn.

„A számítások azt mutatják, hogy a népesség növekedésének és az erőforrások felhasználásának tényleges fenntartása mellett néhány évtized van hátra a civilizációnk visszafordíthatatlan összeomlása előtt” – írják a cikk befejezéseként.

Ezek az adatok azt mutatják, hogy az emberi civilizáció összeomlása sokkal korábban megtörténik, mivel az erdőirtás a túléléshez szükséges életmentő ökorendszert pusztítja – ideértve a szén tárolását, az oxigén előállítását, a talaj megőrzését, a víz ciklus szabályozását, a természetes táplálék és számtalan faj otthona.