A vakvezető kutyák fontos szerepet töltenek be a látássérültek életében, ám ezek a nagyon okos és jól betanított állatok nem mindenki számára  nyújtanak tökéletes megoldást, mert több összetevővel is számolni kell. A magasabb, sokak számámra nem kivitelezhető, költségek mellett, van ahol a laktér mérete nem megfelelő, vagy akár az allergiai is kizáró tényező lehet. Ám a Loughborough Egyetemen kifejlesztett technológia új lehetőséget kínál, azok számára, akiknek nem elérhető megoldás a vakvezető kutya tartása.

A robot készüléket Theia-nak hívják és Anthony Camu, az egyetem hallgatója dolgozta ki, akit a virtuális valóság játékkonzoljai és az autonóm járművek ihlettek meg. A technológia jelenleg prototípus formában van és néhány fejlesztést még szükséges eszközölni rajta, de az alapkoncepció, hogy Theia, a robot vakvezető segítse a látássérültek rendeltetési helyre történő biztonságos navigálását.

The prototype Theia conceived by industrial design student Anthony Camu, who drew inspiration from virtual reality gaming consoles and autonomous vehicles

Ennek kulcsa az úgynevezett vezérlési pillanat giroszkópban rejlik, amit gyakran használnak az űrhajók helyzetmeghatározó rendszerének részeként, beleértve a Nemzetközi Űrállomást is.  A technológia lehetővé teszi az eszköz számára, hogy némi erő kifejtésével mozgassa használójának kezét így a kívánt irányba terelje, hasonlóan a vakvezető kutyákhoz.

Theia, LIDAR (Light Detection and Ranging) lézer alapú távérzékeléssél és sajátos kamerarendszerrel van felszerelve, ami lehetővé teszi a környezet háromdimenziós letérképezését az önvezető járművekhez hasonlóan. A felhasználók a hangparancs funkciót használva adhatják meg úti céljukat, majd a fedélzeti processzor meghatározza a legjobb útvonalat, miközben a valós idejű adatokat is figyelembe veszi a gyalogos és az autós forgalom, valamint az időjárásáról szempontjából.

Render of Theia, a robotic handheld guide dog for the visually impaired

Még sok a tennivaló, amíg elérik a tökéletes funkcionalitást, mivel a prototípus hajlamos túl erős rezgések leadására. Camu azonban reméli, hogy a továbbfejlesztés révén képes legyőzni ezeket a kezdeti problémákat, lehetővé téve Theia számára, hogy összetettebb helyzetekkel is megbírkózzon, mint például felvonók, lépcsők és gyalogos átkelők.