A washingtoni egyetem kutatói egy új kamerarendszert hoztak létre, amely olyan kicsi és könnyű, hogy egy bogár hátára is felhelyezhető. Vezeték nélkül, Bluetooth-kapcsolaton keresztül vezérelve képes videók és képek készítésére.

Elsőre a kamera specifikációi nem túl lenyűgözőnek. A képeket fekete-fehérben hozza létre, 160×120 megapixel felbontás mellet, a videó stream másodpercenként egy-öt képkockát közvetít. Mindez azért történt, mert a kutatócsoportnak kompromisszumokat kellett kötnie a rendszer méret és súly csökkentésének érdekében. Az energia felhasználása így jóval alacsonyabb és a mindössze 248 gramm elég könnyű ahhoz, hogy egy bogár vagy egy apró robot kényelmesen mozoghasson vele.

The tiny camera can give sight to an insect-sized robot

„Kialakítottuk egy alacsony teljesítményű, kis súlyú, vezeték nélküli kamerarendszert, amely képes személyes képet adni arról, hogy mi történik egy valódi élő rovarral, vagy látóvá teheti a kis robotokat”

– mondja Shyam Gollakota, a tanulmány vezető szerzője.

„A látás annyira fontos a kommunikációban és a navigációban, de rendkívül nehéz feladat ilyen kicsi méretben megvalósítani. Ennek eredményeként munkánk előtt a vezeték nélküli látás képessége nem volt lehetséges kis robotok vagy rovarok számára.”

Co-lead author Vikram Iyer attaches the electronics to the beetle

A tesztes során az apró kamerát egy mechanikus karhoz rögzítették, amely 60 fokban képes elfordulni a tengelyétől. Maga a kar szintén alacsony energia felhasználásával működik és olyan anyagból készült, amely képes különböző szögekbe meghajolni, kis elektromos impulzusok által. Minden alkalommal a kar körülbelül egy percig tarja az eltérő pozíciót, mielőtt visszatér az eredeti előre néző helyzetbe. Ez a technológi lehetővé teszi a rendszer számára panoráma képek készítését, vagy mozgó tárgyak nyomonkövetését nagy az energiafelhasználás nélkül.

A kutatók az új kamerarendszert élő bogarakon és rovarméretű robotokon is tesztelték. Megpróbálták állandó készenléttel, majd gyorsulásmérőhöz kapcsolva dokumentálni a mozgásukat. Az első verziónál az akkumulátor üzemideje csak egy-két órán át tartott ki, míg a második forgatókönyv esetén hat óra az elért kapacitás.

A tanulmányt a Science Robotics folyóiratban tették közzé. A kutatócsoport pedig az alábbi videóban mutatja be technológiai fejlesztését.