Az ECPAT Svédország szervezet felhívta a figyelmet arra a jelenségre, hogy a gyerekek – már nyolc évnél fiatalabbak is – egyre korábban válnak online felhasználóvá.

Az ECPAT Svédország új, 2020 májusában elkészített jelentése bemutatja, hogy a felnőttek miként veszik fel a gyerekekkel a kapcsolatot, ami az online térben állandó, aktív fenyegetést jelent számukra.

Az “It was a bit scary in the beginning, but now it’s part of everyday life” (szabad fordításban: “Kezdetekben kissé félelmetes volt, de most a mindennapi élet része”) című jelentésben – az ECPAT beszélt a gyerekekkel a közösségi médiáról, játékokról és arról, hogy miként kezelik az online helyzeteket. Ezekben a beszélgetésekből kiderült, hogy a fenyegetése (meztelen képek, videók) általában akkor érik el őket, amikor a közösségi médiában vannak jelen vagy chat funkcióval ellátott játékot használnak.

Problémát jelent, hogy a szülők érdeklődése alacsony ezek ilyen típusú online tevékenységek iránt. Ennek egyik következménye az, hogy a gyerekeket nem mindig a megfelelő módon tájékoztatják, mielőtt a közösségi médiát vagy online játékokat használnának. Egy másik szintén fontos köveketkezménye a titoktartás. A gyermekek egyáltalán nem, vagy csak ritkán mondják el a szülőnek, ha valami rossz történik velük az online térben, mivel tartanak a szülői reakcióktól, például a haragtól, vagy az adott játék megtiltásától.

I Was Having Panic Attacks': Online Gaming Addiction is Real ...

A jelentés a felelősség kérdésével is foglalkozik, amely az ECPAT Svédország szerint nem csak a szülőkre, hanem az egész társadalomra kiterjed. A szülőknek fokozniuk kell érdeklődésüket gyermekeik online tevékenységei iránt, és kommunikálniuk kell az online szórakozásról és a vele járó kockázatokról. A gyermeknek tudnia kell, hogy mindig számíthatnak a szülők vagy a számukra fontos felnőttek támogatására úgy, hogy az online lét szórakoztató részei sem tűnnek el. A szülők megfelelő magatartása sokat segíthet abban, hogy megakadályozza a fenyegetések komolyabbá válását.

A teljes jelentés svéd változata az ECPAT Sweden weboldalán található.