Arc orvosi maszkkal, összehajtott kezek, taps, szeretet, derű, öröm és még megannyi hangulatjel áll a rendelkezésünkre és használatuk népszerűsége egyre csak növekszik.

Manapság már nem csak kiegészítő elemként szolgál az azonnali üzenetküldő alkalmazásokban a barátokkal, a családdal vagy akár a munkatársakkal folytatott beszélgetésekben, hanem erős érzelem kifejező hatása van, amely képes tisztázni a szavak mondatok jelentését és mögöttes tartalmát.

Ma van a hangulatjelek világnapja és mint a digitális kultúra tagja a Digitálisan.hu is megemlékezik erről az igazán érdekes eseményről.

A hangulatjelek a legtöbb digitális beszélgetés szerves részét képezik. Azt mondják, hogy egy kép felér ezer szóval, ha minden a megfelelő helyen és a megfelelő időben történik. Ezzel arra gondolunk, hogy egy hangulatjel sokkal többet érhet, ha okosan használjuk, ezért továbbra is kulcsfontosságú az időzítés.

Néhányan úgy gondolják, hogy mindez vissszavezet a kommunikáció primitívebb formájához, azaz a vizuális karakterekhez, de kétségtelen, hogy az emojik használata rendkívül népszerű az okostelefonok és a táblagépek fejlődése óta és nem éppen másodlagos az állandó online jelenlétet elősegítő technológiák fejlődése sem.

Ezeket a hangulatjeleknek nevezett apró karakterek érzelmeket fejeznek ki, tárgyakat és akár helyzeteket reprezentálnak az érintőképernyő egyetlen apró érintésével. Minden évben újabb emojik kerülnek hozzáadásra az appokban, javítva a megjelenést és a kifejezési lehetőségek sokféleséget. Ami igaz az igaz, ez a ‘jelenség’ nem épp az írott szó birodalmát erősíti.

A hangulatjelek először a 90-es évek végén jelentek meg Japánban a személyhívókon és a telefonokon. Az NTT Docomo 1995-ben kezdett el hangulatjelekkel kísérletezni, amikor szív szimbólumot adtak hozzá oldalukhoz. Ezeket Shigetaka Kurita japán művész tervezte, és az eredeti 176 hangulatjel ma a New York-i Modern Művészeti Múzeum állandó gyűjteményének részét képezik.

Időközben a hangulatjelek az életünk szerves részévé válva elkezdték átvenni bizonyos szavak helyét a baráti beszélgetésekben az azonnali üzenetküldő alkalmazásokon keresztül. Az Apple 2011-ben integrálta a hangulatjeleket az iPhone képernyőn megjelenő billentyűzetalkalmazásába, addig a hangulatjelek különálló applikációkban voltak elérhetők, amelyeket az üzenetbe másolva lehetett elküldeni. Az igazi áttörés azonban csak 2015-ben jött el, mikor az “Arc öröm könnyel” hangulatjelet az Oxford Dictionaries Word által az év “szavának” választották. Az Oxford University Press együttműködve a népszerű billentyűzetalkalmazással, a Swiftkey-vel,  rájöt, hogy ez a hangulatjel a világon a legnépszerűbb.