Két évtizedes kutatómunka után a mezőgazdasági és élelmiszeripar egyik legismertebb nevével,  Christoph Langwallnerrel elindult a mindennapi kényelmi ételek újratervezéséhez.

A CleanTech News nemrégiben készített interjújában Langwallner úr megosztotta motivációit, kihívásait és mérföldköveit a NamZ folytatása során.

A NamZ egy szingapúri székhelyű élelmiszer-tudományal foglalkozó társaság, amely szabadalmaztatott technológiákat alkalmaz az egészségesebb ételek kivitelezéshez a mindennapi étkezésben. A vállalat fogyasztói márkája, a WhatIF Foods, nemrégiben került piacra és már a kezdetekben jelentős kereslet mutatkozott a termékek iránt.

NamZ's Answer to the Global Food Crisis - CleanTech News

Egy táplálkozási paradoxon megalkotásával az élelmiszer-ellátó rendszerek megbontásának többféle módját írják le.

Például, bár az emberek több mint 300 ezer különféle növényfélét ismernek, mégis ennek a mennyiségnek a töredékét és még pár élőlényt használnak fel az elkészített élelmiszerek 75 százalékának előállítására.

A kalória csaknem 60 százalékát három növényből nyerik, nevezetesen rizsből, búzából és kukoricából, amelyek általában finomítva kerülnek az üzletek polcaira. A nehéz feldolgozás miatt az élelmiszer kalória gazdag, de tápanyaghiányos.

Ezen növényektől való túlzott függőségünk a bolygó ökológiai rendszerét is befolyásolja és a biológiai sokféleség komoly veszélyét rejti magában. A Grantham Centre for Sustainable Futures becslése szerint a világ szántóföldjeinek 33 százaléka már elveszett.

Ennek kompenzálására az amazóniai esőerdőből hatalmas területeket alakítanak át mezőgazdasági földterületré. Nyilvánvaló, hogy ez nem fenntartható gyakorlat és új módszerekre van szükség a művelhető terültek maximalizálására anélkül, hogy tovább pusztítanánk az erdőket.

A koronavírus-járvány logisztikai nehézségeket okozott a NamZ számára is a globális ellátási láncban. A WhatIF Foods nagyrészt olyan általános anyagokat tartalmaz, amelyeket Future-Fit növényeknek nevezünk. Ezeket kisebb mennyiségben állítják elő és nem érhetők el a tömegpiac számára.

Jelenleg is olyan tápanyagban gazdag növények után kutatnak, amelyek ellenállnak a különféle éghajlati viszonyoknak és gazdaságilag szempontból is életképesek. Az Egyesült Nemzetek Szervezete és más szakértők úgy vélik, hogy ez az út a fenntartható globális élelmiszer-ellátó rendszerhez.

„Elkezdtünk gondolkodni azon, hogyan fejlesztenénk ki a csomagolást a meglévő beszállítók nélkül. KIfejlesztettünk ki egy kartondobozt órákon át tartó Zoom hívások keretében, amely nem igényel laminálást és a fogyasztók megfelelő módon újrahasznosíthatják a csomagolásokat.”

– mondta Christoph Langwallner.

NamZ's Answer to the Global Food Crisis - CleanTech News