Mint sok tech esemény, az Apple nemzetközi fejlesztői konferenciája (WWDC) is csak az online térben zajlik le, de a jelenlegi helyzet sem állította meg Tim Cook vezérigazgatót és csapatát számos olyan szoftverváltozás megalkotásában, amely az iOS, iPadOS, MacOS, watchOS és tvOS rendszerekbe érkezik az elkövetkező hónapokban.

Az Apple olyan fontos változtatásokat tervez, hogy a Mac gépekben használt Intel chipeket az egyedi tervezésű Apple silicon fejlesztéssel helyettesítik. Fontos megjegyezni, hogy az Intel alapú Mac-ek továbbra is támogatják a szoftverfrissítések az elkövetkező években.

Ez egy igazán nagy lépés az Apple-től, hiszen így az új Mac-ekben is a teljes hardver- és szoftver  szolgáltatás a kezükben marad, mint ahogy ez jelenleg is működik az iPhone és az iPad eszközöknél. A tech vállalat tudatában van annak is, hogy nagy szükségük lesz a szoftverfejlesztők segítségére is, hogy az átmenet zökkenőmentes történjen.

Ami a szoftverfrissítéseket illeti, az iPhone tulajdonosok számára az iOS 14 számos nagy változást hoz magával. A kezdőképernyők testreszabható widgetseket tartalmazhatnak (naptárakhoz, időjárás jelentésekhez stb.), Így azok a felhasználók, akik változtatni szeretnének az ikonok, már megszokot, merev rácsos szerkezetét most megtehetik.

További érdekes új szolgáltatás, az App Library: az összes telepített alkalmazás intelligensen rendezett, mappa alapú listája, melynek célja az alkalmazások megkeresésének megkönnyítése, ami átgondolva 7-8 kezdőképernyő mellett nem a leggyorsabb és legegyszerűbb feladat.

Az eddig elmondottakon kívül folyamatban van a picture-in-picture támogatása (az alkalmazások tetején lévő videók megtekintéséhez), egy kompaktabb Siri interfész, amely nem fedi le a teljes képernyőt és egy új Apple Translate alkalmazás szöveg és beszéd nyelvek közötti konvertálására.

Az üzenetek egyre jobban kezelik a csoportos beszélgetéseket, lehetővé téve az inline alkalmazását, valamint egy új, Twitter-stílusú említés funkciót, ráadásul a fontos beszélgetéseket szükség esetén a lista tetejére rögzíthetők. A Maps új funkciójával pedig a kerékpárosok kedvére is tesznek a fejlesztők, mivel új kerékpáros útvonal kerülnek be az alkalmazásba több városból.

In iOS 14, Messages will handle group conversations better, while Maps is adding cycling directions

Nem túl nagy meglepetés, hogy néhány szolgáltatás nagyon ismerős lesz az Android felhasználók számára, de köztudott, hogy az Apple és a Google már évek óta koppintja a szolgáltatásötleteket egymástól.

Nem okoz majd akadályt az Apple Pencil felhasználóknak, hogy az iPadOS-on is képesek legyenek dolgozni a kézzel írt szövegekkel is, akár e-mailekről, akár internetes keresésről legyen szó. Az iPadOS következő kiadása elég okos lesz ahhoz, hogy a kézzel írt szöveget egyszerű szöveggé konvertálja, ami elég hasznos, ha éppen másolni kell egy másik alkalmazásba.

Ami az asztali és a laptop szoftvereket illeti, a macOS következő verzióját macOS Big Sur névvel illették és ez újjátervezésre sokkal inkább iOS és iPadOS rendszerre fog hasonlítani. Még saját verziót is állíthatunk be a vezérlőközponthoz iPhone-ról vagy akár iPad-ről is.

With macOS Big Sur, Apple's desktop operating system is getting a major redesign

A Safari új, jobb fülkezeléssel, testreszabható új füloldalakkal és továbbfejlesztett támogatással a böngészőbővítményekhez, amiben az Apple webböngésző mindig egy kicsit gyengébben teljesített.

Ma kiemeltünk párat a kulcsfontosságú változtatások közül, de még ez után is sok más újítást vár felfedezésre.

Az esemény megtekinthető a YouTube-on: