2020. június 23-án a Nemzetközi Távközlési Unió (ITU) bejelentette a gyermekek online védelméről szóló új, 2020. évi iránymutatásait (COP), amely számos ajánlást tartalmaz a gyermekek, a szülők, az oktatók, az ipar és a politikai döntéshozók számára arról, hogyan járulhatnak hozzá a gyermekek online készségeinek fejlesztéséhez.

Manapság a digitális technológiák lehetőséget kínálnak a gyermekek és a fiatalok számára. Korábban nem volt egyetlen olyan nemzedék sem, akik ilyen hatalmas lehetőséget kaptak, a világ felfedezéséhez, a tanuláshoz és új dolgok alkotásához. De ez a fejlődés azt is jelenti, hogy ki vannak téve a káros tartalmak hatásainak, a kapcsolataik és magatartsuk megváltozhat a külső digitális ingerek és az online világ hatásai által.

Ebben az új kiadásban a COP irányelveit átfogóan frissítették annak érdekében, hogy figyelemmel követhessük a gyermekek és a fiatalok online biztonságával kapcsolatos legújabb fejleményeket, például a dolgok internetével (IoT), az online játékokkal, a robotikával vagy a mesterséges intelligenciával kapcsolatos aggodalmakat. Ezenkívül az iránymutatások most a speciális szükségletekkel rendelkező gyermekek online biztonságával és jólétével is a korábbinál nagyobb mértékben foglalkoznak.

“Az elkövetők és a bűnözői hálózatok magatartása folyamatosan fejlődik, amint azt a COVID-19 járvány idején tapasztalhattuk, Ezért feltétlenül szükséges, hogy a gyermekvédelmi rendszerek ugyanolyan gyorsan fejlődjenek, vagy még gyorsabban”

– mondta Dr. Najat Maalla M’jid, az ENSZ gyermekek elleni erőszakkal foglalkozó különleges osztályának főtitkára.

“A világméretű és határokon átnyúló probléma megköveteli a több ágazatot átfogó és a gyermek jog alapú megközelítést, amely valamennyi kulcsfontosságú szereplőt, köztük a gyermekeket, összehozza az erősebb és proaktív gyermekvédelem biztosítása érdekében az interneten.”

A 2020-as COP iránymutatása négy részből áll, melyek mindegyikét a jelenleg legfontosabb szegmensre – a gyermekekre – szabták, a szülők, az oktatók, az ipari résztvevők; és a politikai döntéshozók számára.

  1. A gyermekeknek szóló iránymutatások gyermekbarát formában érhetők el és három forrásból állnak:
  • egy a kilenc év alatti gyermekek számára,
  • egy munkafüzet a 9–12 éves gyermekek számára
  • valamint egy közösségi médiakampány a 12 éves kor feletti fiatalok számára.

2. A szülőknek és az oktatóknak szóló iránymutatások, melynek segítségével támogathatják a gyermekek és fiatalok online életét. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet az esetleges online fenyegetésekre a fiatalabb felhasználók számára, ugyanakkor arra ösztönzik a felnőtteket, hogy biztosítsák gyermekeik számára a magas színvonalú, stimuláló digitális élményeket.

3. Az iparágakra vonatkozó iránymutatások célja a tagok támogatása belső COP-politikájuk kidolgozásában, kiemelve azokat a kulcsfontosságú területeket, mint például a gyermekjogi szempontok beépítése a vállalati politikába és irányítási folyamatokba. Szabványos eljárások kidolgozása a gyermekekkel szTembeni szexuális visszaélésekkel kapcsolatos anyagok kezelésére (CSAM). Biztonságosabb és életkornak megfelelő online környezet létrehozása, ismeretek átadása az információs és kommunikációs technológiák (IKT) felelősségteljes felhasználásáról.

4. A politikai döntéshozóknak szóló iránymutatások egy sor ajánlást tartalmaznak az átfogó nemzeti stratégiák kidolgozására. Lényeges a nyílt konzultáció állami szinten, ami megsokszorozhatja az intézkedések hatékonyságát.

Még több információ a témával kapcsolatban a https://www.itu.int/en/Pages/default.aspx és a https://www.itu-cop-guidelines.com/ oldalakon érhetők el.