Új katonai célra használt drónokat tesztel az Egyesült Államok

0
214

Az Egyesült Államok Haditengerészete egy új típusú drónt tesztel. A V-BAT drón bárhol képes függőlegesen fel és leszállni (VTOL) ezért a világ bármely pontjára telepíthető.

A Martin UAV vállalat által kifejlesztett V-BAT drón a legkorszerűbb rögzített szárnyú, pilóta nélküli légi járműként ismert. Teherbírása 3,6 kilogram és nyolc órán át képes folyamatos repülésre. A Haditengerészet a V-BAT drónokat használja megfigyelésre, feltérképezés vagy akár még harci műveletekre is.

UAV innovation: what are the new concepts taking hold?

A V-BAT maximális sebessége 90 csomó (nagyjából 96 kilométer per óra), a súlya 37 kilogram. A kétütemű motor pedig körülbelül 13 lóerőt biztosít a megjató és vezérlő rendszerekhez.

Terepen a drónt egy hozzá készített – aktatáskára hasonlító – konzollal lehet irányítani, legfeljebb 80 kilométer távolságból,de ez a távolság növelhető egy irányító állomás bevonásával.

US Army launched the first flight of Martin UAV V BAT 04

A haditengerészet főként a VTOL képesség vonza a legjobban illetve, hogy nagyon kicsi a V-BAT “lábnyoma”, mivel a fel és leszálláshoz nincs szüksége fedélzetre vagy hosszú kifutóra, csupán egy 12 négyzetméteres területre.

kép: defensenews.com

Egy gyakorlat során a drón még egy mozgó 2,5 tonnás teherautó hátuljára is le tudott szállni.

(A VTOL repülési elnevezés a vertical take off and landing kifejezés mozaik szava.)

(Picture source: Official Twitter page of the U.S. Army Future Vertical Lift Cross-Functional Team)