Kiterjesztett valóságot használva szűrné egy kínai startup a koronavírus feztőzés tüneteit. A technológiát egy szemüvegbe építik, amivel látható válik az ember testhőmérséklete. A T1 néven ismert intelligenes szemüvegkeretbe szerelt hőkamerája képes mozgás közben is az emberi test hőmérsékletének a mérésére.

“A rögzített hőmérsékletmérésen kívül a T1 hordozható, távoli és azonnali hőmérséklet ellenőrzést biztosít, amely nagy segítség lenne” – mondta Xiang Wenjie, a T1-et fejlesztő Rokid vállalat alelnöke.

Rokid (@RokidInc) | Twitter

Xiang állítása szerint a vállalat mindössze két hét leforgása alatt fejlesztette ki T1 szemüveget és már mintegy 1000 szemüvegvet adott el a kormányoknak, ipari parkoknak és iskoláknak.

A Rokid T1 egy speciális kiterjesztett valóság eszköz, amely infravörös érzékelőt használ egy 12 megapixeles beépített fényképezőgép segítségével. A fejlesztők szerint két perc alatt akár 200 ember hőmérsékletét is tudják mérni az okos szemüveggel három méteres távolságon belül.

A Chinese Startup Is Selling Glasses for Virus Detection to US ...
kép: singularityhub.com

A számítástechnikai hátteret a Qualcomm adja, amely lehetővé teszik olyan funkcikók használatát, mint a kihangosító nélküli hangvezérlés, elő képek és video felvételek készítése.

A startup először a válalkozások közötti (B2B) étrékesítést részesítené előnyben, mégpedig azért, mert úgy gondolják, hogy nagy segítséget jelentene a vállalkozásoknak, a kórházaknak és a bűnüldöző szerveknek. A kínai vállalat állítása szerint már tárgyalnak számos amerikai kórházzal, céggel és azok vezetőivel, de a titoktartási szerződések miatt erről nem adhattak információt.

Az egyeztetésekkel kapcsolatban az is kiderült, hogy a digitális megfigyelés ezen módja csak a mindenkori titoktartási követelményeknek megfelelően és az emberi jogok fegyelembevételével lenne használható.

VM