Stanford Egyetemi kutatók kifejlesztettek egy olyan áttörési technikát, amely két cukorbetegség-gyógyszert kombinál egyetlen injekcióvá. Korábban a két vegyülethez külön injekciókra volt szükség, ami akadályozta a kezelést, így nagyon kevés cukorbeteghez jutott el az új terápia.

Ugyanazok a hasnyálmirigy bétasejtek, amelyek hatékonyan termelnek inzulint a nem cukorbeteg emberekben, egy amylin nevű sejtet is kiválasztanak. Ez a molekula kulcsfontosságú szerepet játszik az endogén glikémiás szabályozásban, és az elmúlt évtizedekben a tudósok kifejlesztették a plamlintide elnevezésű új amylin analógot, hogy segítsék a cukorbetegek kezelését.

Sok betegnek, akik első vagy második típusú diabéteszben szenvednek, ismerősek a vércukorszint szabályozásához szükséges rendszeres inzulin injekciók. Bár a tanulmányok egyértelműen kimutatták, hogy a cukorbetegek vércukorszintjének szabályozásában a kettős inzulin/amylin kezelés sokkal hatékonyabb, mint az inzulin magában, a betegek alig több, mint egy százaléka veszi igénybe az új gyógymódot.

Eric Appel, a Stanfordi Egyetemen dolgozó tudós szerint ez a jótékony kettős terápia azért annyira kihasználatlan, mert az amylint az inzulintól elkülönítve, második injekcióként kell beadni, mivel a két molekula egymással vegyítve „nem viselkedik jól” és instabil. Így Appel és csapata arra törekedett, hogy egy stabil módszer kidolgozásával a két molekulát összevonják.

Insulin and Amylin Combined as a Potential New Therapy for Diabetes
forrás: genengnews.com

„A második injekció beadása az inzulinshot-tal igazi akadályt jelent a legtöbb beteg számára” – mondta Appel, az új tanulmány főszerzője. „A készítményünk lehetővé tenné számukra, hogy egyetlen injekcióban vagy inzulinpumpában adják be őket.”

A kutatók által kifejlesztett új formulában megtalálható egy polietilén-glikolból készült molekuláris burkolat, melyet úgy terveztek, hogy az amylin és inzulin molekulákhoz szelektíven kötődjenek. Ez a védő alkotóelem csak addig védi a két vegyületet, amíg azokat be nem fecskendezik a testbe, ekkor válnak ki a burkolatból és funkcionálnak megfelelően.

„Ez a burok feloldódik a véráramban, így a két fontos hormonnak lehetővé teszi, hogy olyan módon dolgozhassanak együtt, mint ahogyan egy egészséges egyénben is működnek” – magyarázta Appel.

A készítményt állati modelleken tesztelték és kimutatták, hogy hatékonyan utánozza e két fontos hormon endogén (azaz szervezeten belüli) szekrécióit. Azt is megállapították, hogy több, mint 100 órán keresztül marad tartós, vagyis egy implantált inzulinpumpa segítségével a termék hatékonyan tárolható és beadható.

Mivel az inzulin és a pramlintide is már engedélyezett gyógykészítmény, a kutatóknak az a sejtése/megérzése, hogy ennek az új formulának viszonylag gyorsan át kell esnie az emberi kísérleti folyamatokon. A következő lépésben megvizsgálják a technika toxicitását (ártalmasságát) az emberre, a termék piacra kerülése előtt.

Az új tanulmányt a Nature Biomedical Engineering folyóiratban tették közzé.

Forrás: Stanford University