Mivel a Covid 19 fenyegeti a digitális médiát, az iparnak a szemantikus (jelentéstani) célmeghatározás felé kell lépnie. Annak ellenére, hogy a fogyasztók minden eddiginél több online hírt olvasnak – ezt a megbízhatóság iránti vágy vezérli ebben a bizonytalan időszakban – a Covid-19 páratlan fenyegetést jelent a digitális média számára.

A szigorú kulcsszóblokkolást alkalmazó és a széles körű koronavírus kifejezéseket feketelistáikba adó hirdetők hiányoznak a jelenlegi forgalomból, és csökkentik a kiadók számára a bevételeket.

Növekszik a hosszú távú hatásokkal kapcsolatos aggodalom. A kiadói veszteségekre számított 50 millió font előrejelzés után több iparági testület indít kezdeményezést a digitális média fenntarthatóságának megőrzésére: az IAB kéri a hirdetőit, hogy töröljék a koronavírusra irányuló kulcsszavakat a tiltott kulcsszavak listájáról, és ne blokkolják a brit újságírás fellendülésére irányuló kezdeményezéseket.A hirdetés megfontolt elhelyezése természetesen kulcsfontosságú. De ha az iparág szeretne kitartani, fennmaradni, meg kell értenie, hogy az elsöprő blokkoló intézkedések nem enyhítik a válságot. Tehát mi is a helyzet? A szemantikai megközelítés, amely mélyebben vizsgálja a tartalom kontextusát, egy hatékony módszer.A kulcsszavak korlátozása nem új probléma. Noha az eredetileg nem megfelelő hirdetéselhelyezés elkerülésének egyszerűsített módszere volt, a széles körű blokkoló megoldások hátrányai egyre világosabbá válnak.A Covid-19 kitörése előtt erős csökkenést tapasztaltak például az olyan népszerű műsorok reklámjaiban, mint a Trónok Harca, mert felkerültek a „fekete listára” olyan kifejezések is mint az erőszak és a gyilkosság.

A koronavírussal kapcsolatos tartalom hasonló sorsa újból hangsúlyozza a tompa biztonsági taktikák negatív következményeit. Azáltal, hogy automatikusan blokkolja a vírushoz kapcsolódó összes szót, a hirdetők az internet nagy részét lefedik irományaikkal, és aránytalanul büntetik a kiadókat, amelyek jó minőségű – és gyakran létfontosságú – tartalmat készítenek a jelenlegi helyzetről. Ráadásul korlátozzák a saját lehetőségeiket az olvasók elköteleződése, megnyerése szempontjából is. Az Ofcom adatai szerint a Covid-19 híreket az Egyesült Királyság lakosságának 99% -a minden nap elérte, csupán a lezárás első hetében.

Magától értetődik, hogy a kulcsszóprobléma kezelése nem egyszerű. A márkáknak továbbra is gondosan kell kezelniük a megjelenő tartalmakat, hirdetéseket, összhangban azok konkrét értékeivel és kínálatával.

De túl egyszerű is azt feltételezni, hogy a koronavírusra utaló tartalmak ártalmasak lesznek. A GumGum által, a közel három millió Covid-19 kulcsszót tartalmazó weboldal elemzése azt mutatja, hogy 62% -a márkabiztonságos, hiteles; ami azt jelenti, hogy rengeteg időszerű és biztonságos digitális tartalom hirdető hasznosíthatja ezeket.A márkabiztonsági beszélgetést finomítani kell. Ahelyett, hogy kizárólag az általános no-go kifejezésekre összpontosítanának, az iparnak jobb módszert kell használnia annak meghatározására, hogy melyik tartalom megfelelő.Itt kerül képbe a szemantikai kontextus szerinti elérés. Az AI-vezérelt elemzésnek köszönhetően, amely túlmutat az alapvető kulcsszavakon megalapozza az érzelmeket, a megújult megközelítés közelebbi betekintést kínál a tartalmi környezetbe; ideálissá téve az alkalmasság és a kockázat felmérését.

Alapvető mechanikája olyan intelligens eszközökön alapul, mint például a természetes nyelvfeldolgozás (NLP). Oldalszintű tartalom szkennelésével az algoritmusok kiértékelik a szavak sorozatait, megjelenésének valószínűségét és valódi jelentését, pontosan kategorizálva a tartalmat a nagyszabású, de biztonságos eléréshez. Például, a jelen helyzetben, az otthoni főzést elősegítő koronavírus receptek mellett releváns lehet, a konyhai segédeszközök, személyre szabott hirdetések elhelyezése.

Az ilyen szemantikai váltás fő előnye a hirdetők számára nyilvánvaló. A hatékony oldalankénti elemzéssel a tartalommal való pozitív társulás megerősítheti hírnevét, elkerülve ezzel a valóban nem biztonságos hirdetési helyet.De van még egy jelentős különbség, amelyet árnyaltabb értékelés adhat a kiadók és a híroldalak számára a hirdetési bevételek biztosítása formájában.Nem is említve, a harmadik féltől származó sütikre való támaszkodás bónusza hasznos lesz, mivel a Google blokkja hatályba lép és az online adatvédelmi szabályok továbbra is emelkednek.

A globális válság következő hulláma nem ismert, de biztosak lehetünk benne, hogy az iparág nem tudja folytatni a jelenlegi tartalomblokkoló pályáját. A közönség a megbízható információktól függ, a digitális média befektetéseket igényel a túlélés érdekében, és a hirdetők nem helyezhetnek el üzeneteket tartalom nélkül.

A Covid-19 még soha nem látott kihívásokat váltott ki a média ipar számára. De az okosabb szemantikai értékelés, amely megkülönbözteti a jó s a rossz tartalmakat, nem csak megvédheti az iparágat ameddig a koronavírus vihara tart, de segíthet abban is, hogy kilépjen a márkabiztonsági rutinjából és kivirágozzon mikor a pandémiának vége. Azonban a krízishelyzet elmúlik, és a valós tartalmak megtalálására médiának jobb módszert kell találnia a relevancia és az elkötelezettség megtalálására, néhány kulcsszó szelektálásánál. Itt az idő, hogy a programozási tér elmozduljon egy kiegyensúlyozottabb és sokrétűbb folyamat felé a cél érdekében, hogy ne csak a lényeg maradjon meg ebben a nehéz időben, hanem az iparág meg is erősödhessen egy más oldalon.