Tudósok virtuális csillagokat pusztítanak el, hogy fekete lyukakat tanulmányozzanak.

Gyilkos szoba

A fekete lyukak rejtélyeinek feltárására egy ausztrál asztrofizikus csapat virtuális csillagokat szimulál – aztán újra és újra elpusztítja őket.

Az egyik legerősebb robbanásfajtát, amelyet egy csillag élettartamának végén bocsájthat ki, mag-összeomlásos szupernóvának nevezik. Ezek a világegyetem legfényesebb objektumai közé tartoznak és képesek egy új feketelyukat létrehozni. Ezen destruktív események ismételt szimulálásával az Australia’s ARC Centre of Excellence for Gravitational Wave Discovery tudósai remélik, hogy megérthetik a fekete lyukak kialakulását és viselkedését.

Einstein's General Relativity Passes Black Hole Test | Astronomy ...

Hézagok kitöltése

Miközben az olyan műszerek, mint a gravitációs hullámdetektorok egyre pontosabbak a valós kozmikus események felismerésében/észlelésében, például egy új fekete lyuk képződése vagy két feketelyuk egybeolvadása, még mindig vannak történések/események, amiket nem találnak meg. Itt jönnek a képbe a szimulációk. A csillagok megsemmisülésének modellezésével, amely több tucatnyival masszívabb a Napnál, a kutatók megjósolhatják, hogy az ezen robbanások által kibocsátott gravitációs hullámok hogyan fognak kinézni – a múlt hónapban a Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-n publikált kutatás szerint.

Stars Born in Winds from Supermassive Black Holes | ESO

Kozmikus Megfigyelés

Ezek a jóslatok – a sajtóközlemény szerint – segíteni fognak az asztrofizikusoknak, akik megpróbálják megfigyelni/észlelni azokat a hullámokat, melyeket egy valódi mag-összeomlásos szupernóva bocsát ki. Ezáltal, amikor a gravitációs hullámdetektorok következő generációját – mint például a tervezett Einstein Telescope – felépítik, a csillagászoknak nem kell a sötétben tapogatózniuk.

https://futurism.com/the-byte/scientists-killing-virtual-stars-study-black-holes