Mint oly régóta, a pamutból és gézből készült kötszerek használata továbbra is az elsődleges módszer a nyitott sebek vérzésének elállítására traumás sérülések esetén. Az amerikai Texas A&M Egyetem és az egyiptomi Assiut Egyetem vegyészei kifejlesztettek egy vasdonatúj módszert vérzések elállítására és a sebek gyógyítására. Minedezt nanotechnológiával és egy ismert forrásból származó nyersanyagok felhasználásával.

A Texas A&M Egyetem csapata Eric Leonhardt vezetésével kidolgozott egy nanoméretű anyagot kitozán1 felhasználásával. A kitozánt már korábban is használták sebkötésekhez, de ez az első alkalom, hogy sikeresen alakították nanoméretű anyaggá.

Ez több szempontból is fontos fejlesztés. Azáltal, hogy nanoméretű anyagokból készül az új kötszer, az emberi test jóval könnyebben szívja fel, mint korábban. Ráadásul nem kell többé eltávolítani és cserélni a sebre helyezett kötszert, kivétel egyedi esetekben. Bónuszként az újtípusú kötszer nagyobb felületen képes a sebgyógyításra.

Hozzá kell tenni kitozánból készült sebkötőző már egy ideje létezik. Orvosok és kémikusok már régóta tisztában vannak az anyag antimikrobiális tulajdonságával. Azonban a kitozánt tartalmazó bioabszorbeálódó (felszívódó) kötszerekhez való felhasználása meglehetősen nehéz, mivel hajlamos az összetapadásra.

Az új nanoméretű kötszerek elkészítéséhez a csapat kifejlesztett egy módszert, amely lehetővé teszi az erősen összefonódott kitozán nanoszálak beágyazását egy cukor alapú hidrogélbe, amely kicsivel kevesebb, mint hét nap alatt szívódik fel.

A súlyos vérveszteség a hálált okozó traumás sérülések egyik leggyakoribb oka. Például az Egyesült Államokban a negyedik helyen található. Ráadásul nagyon nagy, az elhalálozási arány (35 százalék) a kórházba érés előtt és a kórházban bekövetkezett – a sérülés első 24 órájában – a halálesetek 40 százalékáért felelős. Ennek egyik szomorú, de jelenleg elkerülhetetlen oka a kötszer eltávolítása után induló újbóli vérzés. A biológiailag abszorbeálható kötszert viszont nem szükséges eltávolítani, ezáltal csökkentve az újbóli vérzés kockázatát.

Azonban új nano kötszer klinikai vizsgálata még nem kezdődött meg. A kutatócsoport eddig csak sérült állati szerveken vizsgálta az anyag tulajdonságait. Ennek ellenére ígéretes eredményekről számoltak be a kutatók, mert nem csak a vérzést állította el a kötszer, de a hetedik nap utáni teszt során nem találtak kötszer maradványokat a gyógyult szerven.

VM

1 A kitozán nevű anyag a rákok, csigák páncéljában, bizonyos fajta sajtokban, élesztőben, és kisebb mennyiségben néhány gombafajtában is megtalálható. Legnagyobb mennyiségben a tengeri állatokban fordul elő. Ritka, természetes emberi fogyasztásra alkalmas rostanyag, melyet ma már a létfontosságú elemek egyikének tartanak.

A kitozán tulajdonképpen élelmi rost, amely számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. A kitozán egyaránt tartalmaz vízben oldható és nem oldható összetevőket. Amikor bekerül a szervezetbe, a vízben oldódó része enzimek hatására elbomlik, felszívódik a vérbe, és kismolekulájú vegyületekként hasznosul a szervezetben. Fő összetevője a hialuronsav, amely a sejtek közti anyag összetevője, valamint a sejtfalaknak, a szem üvegtestének, a kötőszövetnek a “ragasztó anyaga”.