A Nemzetközi Evezős Szövetség (FISA) jövőre virtuális versenyként rendezi meg az ergométeres világbajnokságot.

A szervezet a honlapján közölte: a viadal többfordulós lesz, a végső küzdelmekre pedig február 27-28-án, azonos időben kerül sor. Utóbbinak köszönhetően a legjobbak nemcsak az idővel és a méterekkel, hanem egymással is valósan versengenek majd, csak nem egy helyszínen. A vb szabályai, kategóriái és kvalifikációs folyamata jelenleg kidolgozásra vár.

“A FISA célja egy olyan sportszerű evezős ergométeres világbajnokság megszervezése volt, amely a világ bármely részén élő versenyző számára nyitott és elérhető” – közölte Jean-Christophe Rolland, a szervezet elnöke. Hozzátette: a virtuális rendezésnek gazdasági és szakmai előnyei is vannak.

Amennyiben a világjárvány jövő év elején sem tenné lehetővé egy hasonló vb megrendezését, a virtuális versennyel a FISA, a rendező ország és a résztvevők számára is minimalizálni lehet a pénzügyi kockázatot.

Ezen túlmenően a vb lehetőséget biztosít arra is, hogy alacsonyabb szinten lévő versenyzők is kipróbálják magukat, ezzel is népszerűsítve az ergométeres evezést. Továbbá részt vehetnek rajta az eddig esetleg hiányzó legjobbak, akik korábban pénzügyi és/vagy szakmai okok miatt nem tudták beilleszteni a versenynaptárukba az év eleji, ergométeres vb-t.

Idén február elején Párizsban rendezték meg az ergométeres vb-t, később a koronavírus-járvány miatt nem kezdődhetett el az evezősök szezonja sem.

Forrás: MTI