A vízi állatok tenyésztésekor kiemelten fontos a betegségek vagy paraziták kiszűrése. Ezt a munkát jelenleg búvárok végzik, de most úgy tűnik, hogy egy új robotikai fejlesztés, a tengeri robot teknős lesz a legalkalmasabb a feladat elvégzésére.

Figure 1 from Depth control of the biomimetic U-CAT turtle-like ...

Sajnos, amikor egy nagy, emberi test úszkál a halak között hajlamosak stesszhelyzetbe kerülni, ami hosszútávon egészségügyi problémákhoz vezet. Ugyanez igaz a távvezérelt, viszonylag gyorsan mozgó járművek használatára is.

Maarja Kruusmaa professzor és munkatársai halbarátabb megoldást keresve kipróbáltak egy kamerával felszerelt, U-CAT néven ismert tengeri teknősöt, amelyet korábban a Tallini Műszaki Egyetemen (Estonia’s Tallinn University of Technology) fejlesztettek ki Észtországban. Kruusmaa jelenleg is kapcsolatban áll mind a tallini, mind a Norvég Tudományos és Technológiai Egyetemmel (Norwegian University of Science and Technology).

U-CAT turtle robot surfacing « Inhabitat – Green Design ...

Az U-CAT képes autonóm, kötetlen, nyugodt mozgásra minden létező irányba négy hajlított műuszonyának köszönhetően. Maarja és csapata a robot teknőst egy norvég halgazdaságban, a lazacok között tesztelte. A tesztek során a halak nyugodtak maradtak még akkor is, ha a robot közel úszott hozzájuk. Ezzel szemben a buvároktól és a távvezérelt járművektől azonnal eltávolodtak, így a vizsgálatok hosszadalmasak és kevésbe hatékonyak voltak, mint az U-CAT alkalmazásakor.

View of U-CAT biomimetic 4-fin AUV. | Download Scientific Diagram

Kruusmaa szerint az U-CAT sikerének titka valószínűleg a méretében és a lassabb sebességében rejlik. Azt gondolják, hogy a csendes működés és a teknősszerű test nem elsődleges szempont.

VM