Handó Tünde: a digitális bíróságok fejlesztése nem állhat meg

0
370
forrás: gyaan guruji

A digitális bíróságok fejlesztéséről beszélt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke egy nemzetközi szakmai konferencia megnyitóján Budapesten.

A digitális bíróság szolgálja az ügyfelek érdekeit és nagymértékben hozzájárul az igazságszolgáltatás hatékonyságának növeléséhez. Az OBH az elmúlt években nagyon sokat tett azért, hogy a magyar bírósági szervezet megfeleljen a 21. század kihívásainak – mondta Handó Tudne, hozzátéve: az OBH kiemelt törekvése, hogy a magyar bírósági szervezetet átvezesse a digitális korszakba.

Az erőfeszítések eredménye jól látható: a legutóbbi uniós felmérés szerint a magyar bíróságok élen járnak a digitalizációban. Az Európai Bizottság 2019-es igazságügyi eredménytábláján első helyen áll Magyarország az elektronikus ügyintézési lehetőségek biztosítása területén, messze megelőzve a többi közt Franciaországot és Németországot – hangsúlyozta az OBH elnöke.

Elmondta: míg 2011-ben csupán a cégügyekben működött az ügyfelek és a bíróság között az elektronikus kapcsolattartás, mára minden szinten és ügyszakban lehetővé vált, és van, ahol kötelező az online kommunikáció.

Az aktuális projektekről szólva Handó Tünde közölte: az OBH tavaly mintegy 2500 mobil informatikai eszközt – laptopot, táblagépet, e-könyvolvasót – osztott ki a bírói munkavégzés komfortosabbá tétele érdekében. A távmeghallgatási rendszer egyszerűbbé és olcsóbbá teszi az igazságszolgáltatás működését, a közeljövőben pedig bevezetik az e-aktát, ami lehetővé teszi, hogy a bírák és az ügyfelek szabadon hozzáférhessenek az ügyiratokhoz – jelezte. A bíróságok már tesztelik azokat a beszédleíró programokat, amelyek a hangfelvételekből automatikusan írott szöveget készítenek, s így a jegyzőkönyvek, határozatok sokkal gyorsabban elkészülhetnek.

Handó Tünde rámutatott: a magyar bíróságok digitalizálás terén felhalmozott tudásával az OBH fontos szerepet játszhat az európai informatikai tudás és technológia fejlődésében, a további irányok meghatározásában. “Bíróságaink olyan megoldásokat alkalmaznak és olyan szolgáltatásokat nyújtanak”, amelyek a világ számos országában jelen pillanatban még elképzelhetetlennek tűnnek – jegyezte meg.

A rendezvényen előadást tartott Paczolay Péter, a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának tagja, a magyar Alkotmánybíróság korábbi elnöke, aki a digitalizáció előnyeit és hátrányait vette számba, több uniós tagország joggyakorlati példáján keresztül. Hangsúlyozta: ugyanazokat az emberi jogokat kell biztosítani az online térben, mint amelyek az “offline” térben léteznek.

A digitális bíróságok témakörében a Magyar Igazságügyi Akadémián megrendezett kétnapos V4-konferencián a visegrádi négyek (V4) és Horvátország képviselői vettek részt.

(MTI)