Átadták a Nyitott Tanulási Központ eMűhelyét Debrecenben

0
245

Átadták a felnőttképzést elősegítő Nyitott Tanulási Központ (Nyitok) eMűhelyét Debrecenben.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára a műhely átadásán hangsúlyozta: a magyar gazdaság fejlődése csak jól képzett munkaerővel tartható fenn, a tudás fejlesztése, bővítése pedig a munkavállalók talpon maradásának feltétele. Ebben segítheti a felnőttek átképzését, továbbképzését a Nyitok debreceni eMűhelye, ahol szervezett keretek között, modern eszközök használatával hatékonyabban tanulhatnak új kompetenciákat az érdeklődők. A helyettes államtitkár hozzátette: elkezdődött a képzési jegyzék fejlesztése, amelynek során minden szakmát digitális kompetenciákkal bővítenek ki, és ezeknek a kompetenciáknak a gyermekek és a felnőttek képzésében is meg kell majd jelenniük.

Papp László, Debrecen polgármestere a város előtt álló komoly kihívásnak nevezte, hogy az oktatás területén miként tudnak lépést tartani a gazdasági folyamatokkal. Elmondta: az ITM-el együttműködve jelenleg is folynak annak az intézkedési csomagnak az előkészületei, amely Debrecen oktatási rendszerének fejlesztését érinti. Hozzátette: az önkormányzat célja, hogy 2015 és 2025 között húszezer új munkahely létesüljön a városban, és jó esélyt lát arra, hogy az első nagy befektetési hullámot egy második is követi majd a megyeszékhelyen. “Debrecen jövője az oktatási lehetőségek mennyiségi és minőségi fejlesztésén múlik” – fogalmazott, hozzáfűzve, hogy ebben a folyamatban fontos szerepe lehet a Nyitok eMűhelyének is.

Balázs Ákos, a Szövetség az életen át tartó tanulásért szervezet elnöke, a Nyitok-program projektmenedzsere hangsúlyozta: az országszerte már 52 helyen elérhető program keretében olyan felnőttképzési rendszert hoztak létre, amely könnyen elérhető, azonnali, versenyképes tudást ad a 16 és 64 év közötti korosztálynak. A húszórás, ingyenes képzéseken a munkavállalók a 21. századi innovatív technológiák felhasználásával a többi között nyelveket, angolt, németet, oroszt, vállalati kultúrát és pénzügyi ismereteket tanulhatnak.

Babos Tímea, párosban kétszeres világbajnok teniszező, a program nagykövete elmondta: szívesen állt a kezdeményezés népszerűsítése mellé, és fontosnak nevezte, hogy a felnőtt korosztály, amennyiben lehetősége van rá, napi szinten képezze magát.     A debreceni Nyitok eMűhelyben a tanulók legmodernebb informatikai eszközök, a többi között 3D-nyomtató, asztali lézervágó és 3D-scanner használatával is megismerkedhetnek.

(MTI)