Már régóta ismerünk olyan implantátumokat, amelyek segítenek a csontrésülések regenerációjában. A tudósok most kifejlesztettek egy új típusú anyagot, amely kifejezetten nehezen kezelhető osteochondrális sérülések gyógyítására irányul.

A végtagjainkban lévő hosszú csontok végén sima, összenyomható porcréteg található, amely fokozatosan áthalad az alatta lévő kemény csontra. Ez a kettős sűrűségű kombináció oszteokondrális szövetként ismert, és amikor repedések alakulnak ki, vagy más módon megsérülnek, olyan állapotok alakulhatnak ki, mint például az ízületi gyulladás. Az ilyen sérülések gyakran sújtják a sportolókat, de bárki számára okozhatnak komoly problémákat.

Az egységesebb csonttípusok sérülése esetén a különböző tudományos intézmények létrehozták a korábban említett állványzatokat. A sérülési helyre beültetett háromdimenziós anyag alapvetően biztosítja a csontsejtek regenerálódását, segítve szomszédos csontokkal összekötött mozgásban és a reprodukálás megkezdésében. Végül egyszerűen és ártalmatlanul feloldódnak.

A Marylandi Egyetem és a Houston-i székhelyű Rice Egyetem kutatói ennek az anyagnak fejlesztették ki az osteochondrális szövetek gyógyítására alkalmas változatát.

A 3D-s nyomtatóval készült anyag, puha polimerből és csontszerű kerámiából áll, amely porcszerű konzisztenciával rendelkezik. A pórusok hálózata mindkét anyagban lehetővé teszik a porc és a csontsejtek migrációját, és ezek a pórusok is lehetővé teszik a véredények beszivárgását.

A tudósok most vizsgálják az implantátumok nyomtatására szolgáló módszereket, amelyek pontosan illeszkednek az egyes betegek sajátos sérüléseihez. Végül remélik, hogy a technológia javíthatja az emberek életét.

A szakemberek szerint ez a hatékony eszköz meg fogja könnyíteni a csontsérülések regenerációját.

Forrás: newatlas.com