Elkezdődött a mozgássérült emberek kommunikációját segítő eszközök szétosztása

0
273
forrás: MEOSZ

Elkezdődött az infokommunikációs akadálymentesítést segítő alapeszközök szétosztása a sikeresen pályázó, súlyosan mozgáskorlátozott emberek között.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségekorábban azt közölte, hogy projektjük révén a mozgásukban súlyosan korlátozott és a kommunikációs nehézségekkel küzdő emberek is elérhetik azokat az eszközöket és alkalmazásokat, amelyek lehetővé teszik az önrendelkező életet.

A pályázat célja, hogy elősegítse 600 mozgáskorlátozott ember társadalmi felzárkóztatását és könnyebbé tegye hozzáférésüket a közszolgáltatásokhoz. A projekt 728 millió forint európai uniós támogatásból valósul meg.

Elsőként csütörtökön Hatvanban és Egerben kapták meg a sikeresen pályázók az infokommunikációs akadálymentesítést szolgáló alapeszközöket. Több száz mozgáskorlátozott, illetve kommunikációjában akadályozott ember jelentkezett eddig a pályázatra, amely a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg. Az eddigi sikeres pályázók az elkövetkezendő hetekben kapják meg azokat az alapeszközöket. Az országban húsz szolgáltatási pontot hozott létre a MEOSZ, ezek összekötik az infokommunikációs eszközöket használó mozgáskorlátozott embereket a közszolgáltatást végző szakemberekkel, és ide kapcsolódnak az úgynevezett sorstársi mentorok is. A sikeres pályázók – folyamatos támogatás mellett – megtanulják használni a személyre szabott eszközöket a mindennapi ügyintézésükhöz.

A laptopokat és tableteket a szükséges programokkal és jogosultságokkal együtt kapják meg az érintettek, akiket a személyes találkozón a MEOSZ munkatársai is segítenek az eligazodásban és a használatban. A későbbiekben mentoraik lesznek segítségükre, akik a projekt részeként szakmai felkészítésen és oktatáson vettek részt. További segítség lesz az érintetteknek az az akadálymentes, könnyen kezelhető honlap is, amelyen a különböző eszközök, programok és applikációk napi használatához szükséges információk találhatók, és távsegítségként elérhetők a mentorok is.

Az eszközök szétosztása előreláthatóan április végéig tart.

(MTI)