Bugatti La Voiture Noire – A világ legdrágább új autója

0
2213

A Bugatti megalkotta a világ legdrágább új autóját, ráadásul mindössze egy darab készült a modellből. A mestermű a La Voiture Noire, azaz a fekete autó nevet viseli és 11 millió euróért (3,5 milliárd forint) készült egy gazdag gyűjtő megrendelésére.

A Bugatti legújabb szuperautóját a Genfi Autószalonon leplezték le, amely egy különleges ünnepi meglepetés a márka alapításának 110-edik évfordulójára.

A La Voiture Noire modellel a sportautógyártó vállalat a Type 57 SC Atlantic számára állított emléket. A történelmi túraautóból mindössze négy példány készült 1936 és 1938 között. Megálmodója az alapító Ettore Bugatti fia, Jean volt, aki egy darabot megtartott magának. Ezt nevezik a fekete autónak, de jelenleg nem tudni, hogy hol van. Az autó értékéről mindent elmond, hogy az egyik példány Ralph Lauren tulajdona és nemrég egy 100 millió dolláros vételi ajánlatot utasított vissza a divattervező legenda.

Az új La Voiture Noire nem csak színében hasonlít elődjére. Karosszériája bizonyos vonásaiban hordozza az Atlantic jellegzetes kialakítását és a kipufogóvég is a legendás modellre emlékeztet.

Az alapok bizonyos részét a Chiron adja, tehát a La Voiture Noire motorja is a 8 literes W16-os, ami 1500 lóerővel 1600 Nm nyomaték leadására képes. Természetesen ez elképesztő gyorsulást eredményez. A fekete autó alig két másodperc alatt éri el a 100 km/órás sebességet és megállíthatatlanul halad a 400 km/órés végsebesség felé. Kimondhatjuk, hogy méltó utódja tehát az Atlantic-ának, ami már a harmincas években 220 km/órával száguldhatott.