Állatok a kihalás szélén I.

0
387
kép: ScienceDaily

Északi szélesszájú orrszarvú

Tavaly pusztult el a világ utolsó hím szélesszájú orrszarvúja, Sudan. Hiába él még két nőstény egyed – Najin és Fatu – a faj gyakorlatilag 2018-tól kihaltnak tekinthető, hiszen hím társuk nélkül jelenleg nem megoldható a szaporítás. Közel 60 évvel ezelőtt még kétezer példányra becsülték a populációt. Az utolsó szabadon élő példányt a kongói Garamba nemzeti parkban látták közel egy évtizede. A jövő reprodukciós technológiáiban bízva, vettek szaporítóanyagot Sudantól, ezzel megadva az esélyt az északi szélesszájú orrszarvú faj újraélesztésére.

Képtalálat a következőre: „Northern Rhinoceros”

kép: The Atlantic

Dél-kínai tigris

A dél-kínai tigrisek, környezetük rombolása és az orvvadászat miatt, a leginkább veszélyeztetett a tigrisek közül. Az utolsó szabadon élő példánynak 1970-ben veszett nyoma. Fogságban is kevesebb, mint 80 példány él, ezért egyes szervezetek már most funkcionálisan kihaltnak tekintik. A Mentsük meg Kína tigriseit (SCT) szervezet még reménykedik, hogy megmentség ezt az alfajt, de jelen pillanatban erre nagyon kevés az esély.

Képtalálat a következőre: „South China Tiger”

kép: ZooChat

Amuri leopárd

Az amuri leopárd a világ egyik legritkább macskaféléje, mivel kevesebb mint 80 egyed él a vadonban. A fő veszélyforrásokat az emberi beavatkozás jelenti: az illegális kereskedelem és az erdőirtás. Mégis van remény a faj fennmaradására, mert megfigyelések azt mutatják, hogy az amuri leopárd egyedei megjelentek a koreai demilitarizált övezetben, ahol kevesebb veszély éri őket.

Képtalálat a következőre: „Amur leopard”

kép: Scientific American Blogs

Kaliforniai barnadelfin

A kaliforniai barnadelfin több néven ismert: vaquita, kaliforniai disznódelfin, de vannak, akik a tenger pandájaként emlegetik. Körülbelül 15 példány maradt belőlük, amelyek kizárólag Mexikó partjainál, a Kaliforniai öbölben élnek. 2010 óta 90 százalékkal csökkent a populáció a halászatnak köszönhetően. Ráadásul úgy, hogy nem közvetlen a barnadelfinekre vadásznak, csak ”járulékos fogásnak” számítanak. A disznódelfinek megmentéséért folyó küzdelembe részt vesz az Oscar-díjas színész, Leonardo DiCaprio is.

Képtalálat a következőre: „California porpoise”

kép: Health Thoroughfare

Forrás: 888.hu