A fogyasztók és a cégek várják az 5G európai bevezetését

0
333
forrás: Gigabit Magazine

A fogyasztók és a vállalatok is várják az 5G bevezetését Európában, ami a kontinensen az egyes nemzetek egyedi döntésének a függvénye – mondta Börje Ekholm, az Ericsson elnök-vezérigazgatója hétfőn sajtótájékoztatón, a barcelonai Mobil világkongresszuson (Mobile World Congress – MWC).

Észak-Amerikában, Ausztráliában és Ázsiában már elkezdték az 5G-re való átállást. A kereskedelmi hálózatok telepítésében Északkelet-Ázsia és Észak-Amerika jár az élen, így az 5G nyertesei lehetnek. Az európai szolgáltatóknak is van hozzáférése az 5G hálózatokhoz, de a szigorú szabályozás mellett problémásnak nevezte, hogy Európa 4G lefedettsége gyenge, 60 százalékos jelenleg. A szolgáltatóknak a siker érdekében hálózatokat, infrastruktúrát kell fejleszteni.

Az adatforgalom évről-évre olyan mértékben bővül, ami sürgeti az 5G bevezetését. Az Ericsson új hálózati termékekkel és szolgáltatásokkal kibővített 5G portfóliója zökkenőmentes hálózatfejlesztést és az 5G gyors bevezetését teszi lehetővé – ismertette a vezérigazgató.

“2019-ben világszerte bekapcsoljuk az 5G-t”- jelentette ki.

A továbbfejlesztett 5G platform számos új termékkel bővült, mesterséges intelligenciát (AI) is alkalmaz, a 4G és 5G között optimális frekvenciaelosztást tesz lehetővé. A hálózatok növekvő komplexitása szükségessé teszi, hogy a szolgáltatók egyszerűsítsék az üzemeltetést.

Az 5G bevezetéséhez nem csak új frekvenciasávokra van szükség, hanem fontos lesz az optimális állomásépítés, és a rádiókapacitások bővítése is. A sűrűn lakott városi területeken már zajlanak a korai 5G telepítések. A következő lépés a 4G teljesítményének javítása és az 5G lefedettség városokon kívüli kiépítése lesz, ebben szükség lesz az üvegszál és mikrohullám alapú felhordóhálózati megoldások kombinációjára. Az Ericsson ennek támogatására bővíti mikrohullámú portfolióját is.

Az MWC-n az Ericsson az innovációi között bemutatta a szalagra nyomtatott, rugalmas, bármilyen tárgyra felragasztható, bel- és kültéren egyaránt használható antennát (radio stripe).

(MTI)