Humán+, a változó ember

0
257

Fejlődésünk folyamatos és állandó. Bár a civilizáció nem volt elég hosszú ahhoz, hogy bármilyen rendkívüli változást tapasztaljunk, fejlődésünk folyamatos és állandó. A következő jövőbe tekintő álláspont összefoglalja – jelenleg megfigyelhető életkörülmények és társadalmi rendek változása alapján – hogy milyen irányba haladunk és mi vár ránk a következő 200 ezer évben. Bár ez hihetetlenül hosszú időnek tűnhet, de a kutatások és elemzések segíthetnek sok probléma elkerülésében.

Gyengülő immunrendszer

Ahogy az emberek egyre inkább függenek a gyógyszerektől, az immunrendszer lassan gyengülni kezdett. Például a kiegészítők segítségével szabályozható a hormonháztartás. Idővel a hormonokat létrehozó folyamatok kevésbé lesznek fontosak a túlélés szempontjából, mivel külső hatásra mindig elegendő lesz a szervezetben. Több tízezer év után valószínűleg már nem keletkeznek organikusan. Hosszútávon ez a jelenség inkább hátrányunkra válhat, mert az immunrendszer önmagában kevés lesz a betegségek elleni küzdelemben.

Izom atrófia

Két előrelátható oka van az emberi faj fokozatos fizikai gyengülésének. Az első a növekvő technológia és különleges gépek alkalmazása a fizikai feladatok elvégzéséhez. Az új generációk folyamatosan gyengülni fognak, mert nem lesz szükség a fizikai erő kihasználására.

A másik a galaktikus utazáshoz köthető. A Földre visszatérő űrhajósoknál megfigyelhető, hogy izomzatuk megváltozik, elgyengül az űrben töltött idő alatt. Ezért mindenképpen fontos lesz megoldást találni erre a problémára, ha igazi űrutazó fajjá akarunk válni.

The Dramatic Decline Of The Modern Man-460X307

Növekvő testmagasság

Az emberi magasság gyorsan változott az elmúlt két évszázadban. Egyedül az elmúlt 150 évben a faj átlagos magassága 10 centiméterrel nőtt. Számos kutató véli úgy, hogy a növekedés fő hajtóereje a sokak számára elérhető bőséges táplálékforrás és a minőségi étrend. Mindaddig amíg ezek a források rendelkezésre állnak a tendencia változatlan marad.

Se szőr, se haj

Miután több okból elhagytuk a testszőrzet nagy részét, valószínű, hogy idővel a teljes szőrzet és a haj is eltűnik az emberi testről. A folyamatra mindenképpen hatással van az egyre erősödő társadalmi elvárás (sima szőrtelen test), amely főként a nőket, érinti, ezért náluk gyorsabban fog végbemenni a változás, mint a férfiaknál, legalábbis a testszőrzet tekintetében.

Új gondolkodásmód

A technológia már befolyásolja a memóriánk működését. Az emberi agy, amely a maximális hatékonyság elérésére törekvő gépezet, általában emlékszik arra, hogy hol tárolja az információt, vagy magára az információra. Az internet korában jobban emlékszünk arra, hogy hol keressük az információt, mint annak tartamára. Ahogy fejlődik a technológia, az agyunk alkalmazkodik hozzá, így maximalizálva a hatékonyságot, ami kihat memóriánkra.

Image-Memory

Kisebb fogak

A legelső változás a bölcsességfogak eltűnése lesz, mivel a modern emberek már nem használják azokat. Ezenkívül várható a fogak méretének csökkenése. Ez egy általános tendencia, mely szerint 100 ezer év múlva a fogak mérete a felére csökkenhet.

Wisdom Teeth Extracted By Pompay-D2Yo8Th

Kevesebb lábujj

Mielőtt az ember felegyenesedett volna a lábak formája és funkciója hasonló volt a kezekhez. Eredeti funkcióját vesztve folyamatosan változott, amíg el nem érte jelenlegi méretét. A cipők használata miatt a kislábujj már nem szükséges az egyensúly megtartásához és a járáshoz sem, ezért a jövő generációinál már nem fog kifejlődni.

Változó koponyatérfogat

Két elmélet létezik a koponyatérfogat változásának kérdésében:

Vannak, akik azt mondják, hogy a koponya mérete csökkenni fog. Sok tudós támogatja az elméletet, hogy az emberi koponya nem tud növekedni. Erre abból következtetnek, hogy az újszülött csecsemők fejmérete épp akkora, hogy a szülés sikeres legyen. Hiszen a nagyobb koponya szembe menne a fajfenntartás evolúciós elveivel és csökkentené a túlélési esélyeket.

Ez az elmélet azonban figyelmen kívül hagyja azt a tényt, hogy egyre gyakoribbak császármetszéssel végzett szülések, ami lehetőséget ad a nagyobb koponyaméretű gyermekek világrahozatalára is.

Screen Shot 2012-11-26 At 12.53.45 Pm

Önátalakítás

Az emberiség végül elérhet arra a pontra, ahol a technológia használatával képesek önmagukat átalakítani. Ide sorolhatjuk a bionikus szervek használatát és a génszerkesztés, mellyel megválaszthatjuk leendő gyermekünk tulajdonságait.  Ha ez az eljárás elterjed és biztonságossá válik számos negatív emberi tulajdonságot, betegséget szüntethetnek meg vele.