Csúcssebességgel érkezik az 5G

0
206
kép: TechGenYZ

Többen vélték úgy, hogy a kínai Huawei nélkül nem lehet az 5G technológiában átütő eredményeket elérni. De a jelenlegi helyzet nem ezt mutatja, hiszen néhány helyen már megkezdték megoldásaik tesztelését, ezeket pedig rövid időn belül követi a próbaüzem is.

Külön öröm lehet hazánk számára, hogy az egyik tesztállomás Zalaegerszegen található, melyet a Magyar Telekom indított el január végén. Az ott található állomás a 3,7 gigahertzes teszt spektrumot használja.

A valós körülmények között működő, gigabites sebességre képes teszthálózat szabványosított 5G rendszerrel valósul meg, és kereskedelmi bevezetésre érett 5G hálózati eszközöket használ. – olvasható az Origo honlapján.

A vállalat célja, hogy a tesztüzem segítségével felmérje az új technológia már meglévő hálózatokkal történő együttműködésének kihívásait. Továbbá biztosítja a felkészülést az integrációhoz.

Az Egyesült királyságban is zajlanak az események. Manchester repülőterén a Vodafone indította el saját fejlesztésű ”blast pod”-ját. Az 1-es terminál utasai hagyományos eszközeikkel csatlakozhatnak a rendszerhez. Az átviteli sebesség négyszer gyorsabb a 4G-nél, amit egy speciális eszköz biztosít. Használatával lehetőség nyílik akár online filmek letöltésére is.

A 2018-ban lezajlott sikeres tesztek után a vállalat kísérleti jelleggel biztosítja a hozzáférést Manchesterben. A tervek szerint 2020-tól szélesebb körben teszik elérhetővé a szolgáltatást.

Kína sem tétlenkedik, ezt pedig a Sanghaj Hongqiao pályaudvaron megkezdett 1,2 gbps átvitelre képes hálózat kiépítése mutatja. A vasútállomás mennyezetéről lógó 5G eszköz hatótávolsága 25-30 méter, ami azt jelenti, hogy 1000 darabra van szükség a pályaudvar teljes lefedettségének biztosításához. A tervek szerint ez 2019 végéig teljesül is, ezzel megnyitva az utat a csúcssebességű adatátvitelre. Ráadásul a technológia lehetővé teszi robotok alkalmazását, melyek a mesterséges intelligencia segítségével növelhetik a forgalomirányítás és a pályaudvaron felmerülő feladatok hatékonyságát is.

Forrás: Origo