Citroën Ami One Concept – Az apró francia elektromos autó

0
246

A Citroën leleplezte Ami One Concept teljesen elektromos autóját, melyet a vállalat a 2019-es Genfi Autószalonon mutat be.

Ez az apró két személyes elektromos autó kifejezetten a városi mobilitás céljára készült, ráadásul Franciaországban 16 éves kortól jogosítvány nélkül is vezethető. A mopedautó kategóriába tartozó jármű méreteit tekintve éppen 2,5 méter hosszú, 1,5 méter magas, 1,5 méter széles és a súlya mindössze 425 kilogramm, ami kisebb, mint a Smart ForTwo modellje. A 8 lóerős koncepciómotor 45 km/h maximális sebességre képes, hatótávolságát pedig 100 kilóméterben állapították meg.

A Citroën szakértői azt mondják, hogy a járművet a tömegközlekedés alternatívájaként (busz, villamos, metró) és egyéb egyéni, kétkerekű közlekedési eszközök, például kerékpárok és robogók kiváltására tervezték. A fejlett okostelefon integrációt alkalmazó QR-kód beolvasással nyitható Ami One Concept autómegosztó rendszer lehetővéteszi a jármű hatékony alkalmazását, akár lízing vagy bérautóként. Úgy gondolják, hogy a technológia forradalmasíthatja a városi közlekedést.

Érdekesség a két irányba nyíló ajtók koncepciója. Míg a vezető felöli ajtó hátrafelé, addig az utas felöli normál irányban nyílik.

Bár Magyarországon sem lesz szükség B kategóriás jogosítványra, de AM kategóriás segédmotoros papír meglétéhez kötik majd a használatát.