Elon Musk – PayPal, SpaceX, Tesla

0
1897
kép: Business Insider

Elon Musk (1971. június 28.) dél-afrikai születésű amerikai vállalkozó, a PayPal és a SpaceX (űrhajók és űrjárművek) megálmodója. A Tesla elektromos autógyártó első jelentős befektetője volt, valamint jelenleg is a vezérigazgatója.

Korai időszaka

Elon Musk Dél-Afrikában született, dél-afrikai és kanadai szülők gyermekeként. Már nagyon fiatalon megmutatkozott a számítógépekkel kapcsolatos tehetsége és vállalkozói érzéke. 12 éves korában megalkotott egy videojátékot és eladta egy számítógépes magazinnak. 1988-ban a kanadai útlevél megszerzése után Musk elhagyta Dél-Afrikát, mert nem volt hajlandó kötelező katonai szolgálat révén támogatni az apartheidet, és mert az Egyesült Államokban elérhető nagyobb gazdasági lehetőségeket kereste.

PayPal

Tanulmányait a Queen’s Egyetemen kezdte Kingstonban, majd 1992-ben pedig a Pennsylvania Egyetemre váltott, ahol 1995-ben fizika és közgazdaságtanból diplomázott. Ezután beiratkozott a kaliforniai Stanford Egyetemre, de két nap után otthagyta, mert úgy érezte, hogy az internetben sokkal nagyobb potenciál van a társadalom megváltoztatásához. Ebben az évben megalapította a Zip2-t, amely online újságok és webes felületek elkészítését, illetve hirdetési platformot szolgáltatott. 1999-ben a Compaq számítógépgyártó cég 307 millió dollárért vásárolta meg a Zip2-t. Következő lépésként elindított egy online pénzügyi szolgáltató céget, az X.com-ot, ebből jött létre a PayPal. Az eBay 2002-ben vásárolt fel 1,5 milliárd dollárért.

SpaceX

Elon Musk már régóta meg volt győződve arról, hogy a túléléséhez az emberiségnek multiplanetáris fajjá kell válnia, ezért 2002-ben megalapította a Space Exploration Technologies-t (SpaceX).

Az első két rakétája a ’Falcon 1’ 2006-ban, a nagyobb ’Falcon 9’ 2010-ben indult első útjára. A harmadik rakétát, a Falcon Heavy-t, 2018-ban indították el, melyet úgy tervezek, hogy 117 000 font (53 000 kg) teher szállítására legyen képes, ami közel kétszer annyi,  mint amire a Boeing Company Delta IV Heavy képes, ráadásul egyharmad költségért. A SpaceX kifejlesztette a Dragon teherűrhajót is, amely szállítmányokat szállít a Nemzetközi Űrállomásra. Musk arra törekedett, hogy csökkentse az űrrepülés költségét és teljesen újrafelhasználható űrjárművet készítsen. A SpaceX vezérigazgatója mellett Musk is a Falcon rakéták, a Dragon és a Grasshopper építésének fő tervezője.

Tesla 

Elon Musk munkássága korai szakaszában is érdeklődött az elektromos autókban rejlő lehetőségek iránt. 2004-ben pedig, a Martin Eberhard és Marc Tarpenning által alapított elektromos autóipari vállalat, a Tesla Motors (később Tesla), cég egyik fő finanszírozójává vált. 2006-ban a vállalat bemutatta első autóját, a Tesla Roadstert, amely 244 mérföld (394 km) megtételére volt képes egyetlen feltöltéssel és 4 másodperc alatt érte el a 100 km/h sebességet. 2012-ben bemutatták a nagy sikert hozó és a kritikusok által is elismert modell S szedánt. A cég kiemelkedő eredményeket ért el a modell X luxus SUV-val, amely 2015-ben került piacra. Következő lépésként megalkottak egy kevésbé költséges autót a Tesla Model 3-at.