A blockchain technológia növeli a befektetők biztonságát

0
334
kép: Shutterstock

A pénzügyi tranzakciókban a blockchain technológiát alkalmazó cégek jogbiztonságot élveznek Luxemburgban, miután a parlament csütörtökön elfogadott (58 igen, 2 nem szavazattal) egy ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot.

A 7363-as törvény célja, hogy a pénzügyi piaci szereplők számára biztosítsa az értékpapírok forgalomba hozatalát a blockchain technológiával. A törvényjavaslat szövege a következő: „Nagyobb biztonságot kell biztosítania a befektetők számára, és hatékonyabbá kell tennie az értékpapírok átruházását a közvetítők számára.”

Az új jogszabály az értékpapírok forgalmáról szóló 2001. augusztus 1-jei törvény reformjára épül, amely 2013-ban hozta el a dematerializált értékpapírok kibocsátásának általános lehetőségét. Továbbá tisztázza, hogy az értékpapírok is regisztrálhatók egy számlán, és biztonságos elektronikus regisztrációs mechanizmusok segítségével továbbíthatók.

A Blockchain technológiát eredetileg a digitális valuták számára terveztek. Rekordok listáját hozza létre, amelyeket blokkoknak neveznek és a kriptográfia köt össze. A blockchain nyilvántartást vezet az összes adatcseréről vagy a főkönyvi tranzakcióról. Minden ellenőrzött tranzakció egysegenként kerül a főkönyvi bejegyzésbe. A rendszer biztonságos, mert a tranzakciókat nem lehet módosítani, miután aláírták és ellenőrizték őket.

Kezdetben voltak bizonyos jogi bizonytalanságok a blockchain technológia használatával kapcsolatban Luxemburgban, ezért 2018-ban kezdeményezték a kormányzati szintű blockchain munkacsoport létrehozását. 2018 májusában parlamenti kérdésre Pierre Gramegna (DP) pénzügyminiszter elmondta, hogy a bizottság kiemelkedő szinten teljesített és lendületet adott a terület fejlesztésében. Ennek következtében jött létre a Luxemburgi Pénzügyi Technológiai Ház is. Akkoriban a pénzügyminiszter azt mondta, hogy a Luxemburgban található 128 aktív fintech vállalat közül 15 szakosodott a blockchain technológiára.

A törvényjavaslatot a blockchain közösség üdvözölte. Nasir Zubairi, a Lhoft vezérigazgatója véleménye szerint: ez az új szabály üdvözlendő, mivel egyértelművé teszi az értékpapírok blokkrendszerrel történő elszámolását, megszüntetve a Fintech cégek és a hagyományos intézmények közti bizonytalanságot. A Blockchain/DLT technológiák kiváló eszközei a költségek csökkentésének és az értékpapír-folyamatok optimalizálásának.

Forrás: delano.lu