Versenyelőnyt jelent a digitalizációba fektetett pénz és energia

0
158

Bár a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknál úgy tekintenek a digitalizációra, mint a szükséges rosszra, a legtöbb esetben versenyelőnyhöz juttatja azon piaci szereplőket, akik képesek beépíteni tevékenységükbe.

Egyre több szakembert és céget foglalkoztat a kérdés: hogyan lehet digitális eszközöket használni képes, digitális képességekkel rendelkező munkavállalókat képezni az analóg világban nevelkedett emberekből?

Érdekesség, hogy más iparágakban a tanulmányi végzettség szerinti rangsor tökéletesen elkülönül – a piramis tetején állnak az egyetemi végzettséggel rendelkezők, őket követik a szakközépiskolások és így tovább – addig a programozást és informatikát csak a legmagasabb végzettséggel rendelkezők végzik. De ez a jelenség átalakulóban van, hiszen az informatika is bonyolult és kevésbé bonyolult, könnyen tanítható feladatokra bontható. Régen kiváltság volt, ma már egyre elterjedtebb, a közeljövőben pedig az informatika és az általa elsajátított képességek átalakítják az összes iparág foglalkozásait és munkatípusait.

Azokban az országokban, ahol most nagy energiákat mozgósítanak a digitális képességek elsajátításra és az oktatás ezen irányba történő átalakítására, behozhatatlan versenyelőnyre tehetnek szert a gazdasági piacon. Kelet-Közép-Európa szempontjából ez a változás jelentheti a felzárkózás lehetőségét, melyben a régió növekedési potenciálja a digitalizációban rejlik, mivel a technológiai szakértelem révén a termelékenység és a hatékonyság a sokszorosára fejleszthető.

Hogyan befolyásolja a digitalizáció a nagyvállalatok és a kkv-k életét?

„A nagyvállalatoknál az elmúlt 20 évben az informatika fejlődésének felgyorsulása azt eredményezte, hogy az üzlet és az informatika izolálódott, miközben a függőségi viszonyok nagyon erőssé váltak. Gyakorlatilag az üzlet fejlődésének a gátja ma, hogy mennyi projektet képesek átverni az informatikán. Bármilyen attraktív üzleti ötletet is viszel egy nagyvállalati üzleti vezetőnek, azt fogja mondani, hogy jó lenne, de egyelőre több IT-projektje van folyamatban, most nem fér bele. Csakhogy ezek valójában már nem IT-projektek, hanem a digitalizáció révén ilyenné alakultak át az üzleti projektek. Az IT meghatározó része lett a biznisznek, ezeknek szimbiózisban kéne élniük, nem pedig izoláltan.” – olvasható Vinnai Balázs elemzésében a Portfolio honlapján.

A digitális ipari forradalom előtt az új technológiák főként a nagyvállalatok számára voltak elérhetőek, de ez az új irány megváltoztatja a piaci feltételeket. Pont ezért fontos a kkv-k számára, hogy észrevegyék a technológia által biztosított új üzleti lehetőségeket, amelyek csökkentik a piacra lépés költségeit és felgyorsítják a piac elérését. Szintén a digitalizációnak köszönhető, hogy ma már pár év alatt jelentős növekedéssel számolhat akár egy családi vállalkozás is.