Tiszta víz=tiszta környezet=élhető jövő

0
380

Ha a szárazföldön mindenféle méretben van szemetes kosár, kuka, konténer, akkor a vízben sem megoldhatatlan feladat azok telepítése!

Andrew Turton és Pete Ceglinski, két lelkes szörfös, munkájukat maguk mögött hagyva, létrehozták a Seabin projektet. A V5 Seabin egy vízben úszó eszköz, ami képes begyűjteni és elzárni a víz felszínén lebegő hulladékot. Könnyen telepíthető kikötőkben, vízpartokon, Yacht Klubokban és minden vízhez közeli szolgáltató egységben.

A Seabin naponta körülbelül 1,5 kg úszó szemetet (az időjárástól és a törmelék mennyiségétől függően) képes kiszűrni, beleértve a 2 mm méretű mikroműanyagot is.

Képtalálat a következőre: „v5 seabin”

Működési elve egyszerűnek tűnhet, kifejlesztése és megvalósítása több időbe telt. A hulladékgyűjtő az oldalán keresztül beszívja a vizet a felszínén úszó törmelékkel együtt, majd azt a berendezésben található gyűjtőzsákba vezeti, miközben a már megtisztított vizet visszaengedi a környezetbe. Mindezt egy víz alatti szivattyú teszi lehetővé, amely 25.000 Lph (liter/óra) átvezetésére képes.

A fogózsák legfeljebb 20 kg hulladék tárolására képes, melyet megfelelő időközönként szükséges ellenőrizni és adott esetben üríteni. Továbbá fontos a rendszeres tisztítása is.

Megfelelő elhelyezése kiemelt fontosságú, hiszen egy jól pozícionált Seabin több hulladék begyűjtésére képes rövidebb idő alatt. Eddigi tapasztalatok alapján a legjobb helyek az úszó dokkokban vannak, ahová a szél és az áramlatok nagyobb mennyiségben sodorják a törmeléket, ezzel adva lehetőséget azok összegyűjtésére.

https://seabinproject.com/wp-content/uploads/SeabinLocations2-300x239.png

A projekt sokkal több, mint egy termék, végső céljuk: „Szennyezésmentes óceánok a jövő generációi számára” – olvasható a seabinproject.com-on. „Nap mint nap azon dolgozunk, hogy tökéletesítsük a Seabin-t és a lehető legtöbb helyen elérhető legyen.”