Belefulladunk a cigarettacsikkbe

0
209
forrás: JÖN Alapítvány

Nem kell sokáig keresgélnünk az interneten, hogy elszomorító adatokat olvassunk a Földön eldobott cigarettacsikkekkel kapcsolatban. A szám elképesztő, hiszen közel négy és fél millió cigarettacsikk landol az utcán évente.

A Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány meghirdette a “Cigicsikkmentes február”-t, arra bíztatva az embereket, hogy a csikkeket ne a földre, hanem a szemétgyűjtőkbe dobják. Szebenyi Péter elmondta: napjainkban nem a PET-palackok vagy a szívószálak, hanem a cigarettamaradványok károsítják leginkább a vizek élővilágát. Egyetlen darab csikk akár négyezerféle kémiai anyagot is tartalmazhat, és rengeteg vizet szennyezhet be.

Magyarországon akár 50 ezer forint helyszíni, feljelentés esetén 150 ezer forint pénzbírság szabható ki csikk eldobásért, mivel szabálysértésnek minősül. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) végzi a forgalmasabb budapesti területek ellenőrzését. Összesített adataik szerint majdnem 2 millió forint értékben szabtak ki bírságot és 68 köztisztasági szabálysértést regisztráltak. Ezekből az információkból viszont nem lehet megmondani, hogy hány esetben büntettek cigarettacsikk eldobás miatt, mert a Föri nem köteles részletes nyilvántartást készíteni az esetekről.