Emberi fehérjék a tyúktojásokban

0
490

Az Egyesült Államokban tartott baromfik egy csoportjának tojásai különleges fehérjéket tartalmaznak.

Miután az Edinburgh-i Egyetem kutatói egy emberi gént csatoltak a csirkék DNS-éhez, az állatok elkezdtek olyan tojásokat rakni, amelyek jelentős mennyiségű, két féle emberi fehérjét tartalmaznak. Ezeket a fehérjéket több betegség, köztük a rák kezelésére is használják. Ráadásul a módszer olcsóbb, mint más eddig ismert fehérjetermelési eljárások.

Az emberi test természetesen termeli az új tyúktojásokban található IFNalpha2a és makrofág-CSF fehérjéket és mindegyikük fontos szerepet játszik az immunrendszer karbantartásában. Mindkét fehérjét tartalmazó gyógyszereket az orvosok széles körben használják a rák és más betegségek kezelésére, de a fehérjék előállítása labor körülmények között nehéz és költséges.

A BMC Biotechnology folyóiratban megjelent tanulmányban olvasható, hogy az Edinburgh-i kutatók beillesztették a fehérjéket termelő gént a csirkék DNS-enek egy részébe, ami kezeli a fehér tojás termelését.

Lisa Herron kutató elmondta, hogy ez az eljárás semmilyen módon nem károsítja az állatok egészségét és tojásaikat is a szokásos módon rakják le.

Bár kutatásuk ígéretes eredményeket hozott, a csapat úgy véli, hogy 10-20 évig tart, mielőtt a szabályozó szervek jóváhagynák emberi felhasználásra a genetikailag módosított csirkékből származó gyógyszereket. Az állatok tojásaiban lévő fehérjék azonban közbenső célt szolgálhatnak: a tanulmány azt mutatja, hogy a baromfik életképesek és alkalmasak más gyógyszerek kifejlesztésére is.

Forrás: futurism.com